Wykonanie
            Soczewica zawiera dużo 
białka, dlatego polecana jest nie tylko weganom i wegetarianom, ale także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym powinna gościć na stołach cukrzyków. Dzieciom serwowana powinna być ze względu na zawartość żelaza. Poza tym te małe ziarenka są źródłem wapnia, fosforu, karotenu i witamin.Prezentowana poniżej pasta nadaje się znakomicie jako smarowidło do 
chleba lub dodatek do dań. :)

Składniki:500g dynipół szklanki 
soczewicy brązowej (nieugotowanej)szklanka 
wodymała 
cebulkaząbek 
czosnkusól morska, 
pieprz, 
curryPrzygotowanie:
Soczewicę zalać szklanką 
wody i gotować na małym ogniu do miękkości (ok.20-30minut). Odcedzić, przestudzić i zblendować.
Dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podlać odrobiną 
wody. Dusić kilka minut, aż 
dynia zrobi się miękka. Dodać pokrojoną w kostkę 
cebulkę i przeciśnięty przez praskę 
czosnek.Do zmiksowanej 
soczewicy dodać 
dynię, doprawić i wymieszać.
