Wykonanie
Soczewica zawiera dużo
białka, dlatego polecana jest nie tylko weganom i wegetarianom, ale także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym powinna gościć na stołach cukrzyków. Dzieciom serwowana powinna być ze względu na zawartość żelaza. Poza tym te małe ziarenka są źródłem wapnia, fosforu, karotenu i witamin.Prezentowana poniżej pasta nadaje się znakomicie jako smarowidło do
chleba lub dodatek do dań. :)
Składniki:500g dynipół szklanki
soczewicy brązowej (nieugotowanej)szklanka
wodymała
cebulkaząbek
czosnkusól morska,
pieprz,
curryPrzygotowanie:
Soczewicę zalać szklanką
wody i gotować na małym ogniu do miękkości (ok.20-30minut). Odcedzić, przestudzić i zblendować.
Dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podlać odrobiną
wody. Dusić kilka minut, aż
dynia zrobi się miękka. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Do zmiksowanej
soczewicy dodać
dynię, doprawić i wymieszać.