Wykonanie
Cena
papryki poszła w dół. Czas ją wykorzystać w kuchni! Moja ulubiona to czerwona - jest najsłodsza i najbardziej mi smakuje :) Tym razem faszerowana czarną
soczewicą i
kaszą jaglaną. Wyszła bardzo smaczna.Składniki:6 średnich
papryk czerwonych1 mała
cebula, posiekana i sparzona2 filiżanki* czarnej
soczewicy, ugotowane w 4 filiżankach
wody2 filiżanki
kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 4 filiżankach
wody3-4 ząbki
czosnku, zmiażdżonego100g
sera feta, pokrojonego w kostkę
sól morska,
pieprz ziołowyWszystkie składniki na farsz mieszam, doprawiam do smaku i odstawiam.
Papryki przekrawam na dwie części - większą, w której umieszczam farsz oraz mniejszą, która służy za "pokrywkę"; oczyszczam z nasion, myję i faszeruję przygotowanym wcześniej farszem. Wkładam do prostokątnej blaszki i piekę ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.Podaję z jakąś "surowizną" w postaci sałatki.*moja filiżanka ma150ml