Wykonanie
Sezon na
cukinię w pełni - polskiej, dużej i taniej :) Ja dostałam sporą ilość od rodziny (dziękować:) ) więc tym bardziej czas na przeróżne kombinacje ;)
Fasola,
cukinia i
otręby to doskonałe połączenie dla wegetarian. Ale nie tylko - ja wegetarianką nie jestem i z przyjemnością dla odmiany zjadłam taki pasztet :) Dla mnie idealnie pasuje na kanapkę z
pomidorkiem i
ogórkiem kiszonym :)
Składniki:250g
suchej fasoli białej "Jaś"1 duża
cebula2 średnie
cukinie (ok. 500-600g) - jako, że jest teraz sezon to użyłam połowy większej5 łyżek
otrębów orkiszowych (mogą być inne)1
jajko1 łyżeczka jarzynki z
solą morską2 ząbki
czosnku3 łyżki posiekanego
koperkupół łyżeczki
curry (jeżeli nie lubimy to można zastąpić jakąś inną ulubioną
przyprawą)
sól morska,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Fasolę białą przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc).Następnie należy wylać
wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nieosolonej wodzie ok. 60 minut, aż nasiona staną się miękkie. Dopiero pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę
soli morskiej.
Fasolę ostudzić i zmielić (blenderem lub maszynką do
mięsa). Jeżeli będzie się ciężko mieliła, to można dodawać stopniowo troszkę przegotowanej
wody (albo
bulionu wegetariańskiego jeżeli mamy)
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na patelni.5 łyżek
otrębów zalać w miseczce niewielką ilością ciepłej
wody.Nagrzać piekarnik do 180 stopni.Połączyć zmieloną
fasolę, startą
cukinię, podsmażoną
cebulkę,
koperek i namoczone
otręby. Przyprawić solą/ jarzynką,
pieprzem,
curry. Warto spróbować i doprawić wg gustu.Do masy wbić
żółtko i wymieszać, a
białko ubić na sztywną pianę.
Białko dodać na sam koniec i wmieszać delikatnie drewnianą łyżką.Gotową masę nałożyć do foremki (ja użyłam keksówki wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut (można przykryć folią aluminiową pod koniec aby pasztet się za bardzo nie przypiekł). Wyjąć po ostudzeniu.