Wykonanie
Trochę niedoceniana przez nas
kasza jaglana, tymczasem mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych
kasz! To bardzo dobre źródło energii. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu. Składa się z bardzo wielu witamin z grupy B, zawiera krzemionkę. Na szczęście coraz więcej osób wybiera kuchnię bezglutenową, więc na pewno
kasza jaglana będzie się pojawiać na naszych stołach częściej. Moja propozycja na dziś to placuszki jaglane z
cukinią, zjedzone w formie kotleta z
sałatą, ale idealnie będą się one nadawały jako składnik wege burgera. Jutro wsadzam kilka, które mi zostały, w
bułkę i mam kanapki do pracy!
Składniki:100 g
kaszy jaglanej300 g
cukinii1 łyżeczka
curry300 ml
wody1
cebula1 ząbek
czosnku1
jajko1 łyżka
koperku1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku2 łyżki tartej
mozzarelliolej roślinnybułka tartaZagotowujem y
wodę w garnku (z
curry), wsypujemy
kaszę jaglaną, gotujemy pod przykryciem około 30 minut, aż
kasza wchłonie
wodę.
Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Solimy odrobiną
soli i na durszlaku pozwalamy by puściła sok. Następnie odciskamy ją z nadmiaru
wody.Rozgrzewamy 2 łyżki
oleju na patelni i podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek. Gdy już będą podsmażone, dodajemy
kaszę jaglaną, posiekany
koperek oraz
paprykę w proszku. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Zdejmujemy z ognia patelnię, wbijamy
jajko, mieszamy i dodajemy tartą
mozzarellę, mieszamy dokładnie.Żeby masa stężała wstawiamy ją na około godzinę do lodówki. Po tym czasie formujemy płaskie placuszki i panierujemy (lekko) w
bułce tartej. Smażymy na
oleju po kilka minut z każdej strony.Smacznego!