Wykonanie
Kolejne danie z
serii proponowanych przez Ewę Chodakowską. Szybkie, aromatyczne, naprawdę pyszne. Idealne na lekką kolację.Ja wykorzystałam
pierś z kurczaka z wczorajszego przepisu Klik, jednak możecie użyć
surowej piersi z kurczaka, doprawić ją
solą i
pieprzem i dodać dokładnie w tym samym momencie co pieczoną :)Dla mnie to drugi dzień "dietowania", czuję się rewelacyjnie, chociaż wszystko okaże się jutro, kiedy
będę musiała pogodzić szykowanie posiłków z pracą (dzisiaj jeszcze leniuchowałam :)
Potrzebujemy:
pierś z kurczaka (1/2 średniego fileta) - tak jak wspomniałam u mnie pieczona w folii w 180 stopniach przez 25 minut, ale można użyć surowej1/2 małej
cukinii1/2 dużej
cebuli3 listki świeżej
bazylii1 łyżka posiekanego
koperku1 ząbek
czosnkusól morska, świeżo zmielony
pieprz1 łyżka
oliwy z oliwekCukinię kroimy w cienkie plastry. Na patelni na rozgrzanej
oliwie z oliwek przysmażamy pokrojony w plasterki
czosnek, następnie układamy plastry
cukinii i doprawiamy je
solą,
pieprzem, posiekaną
bazylią i
koperkiem. Smażymy z dwóch stron, podlewamy szklanką
wody. Dodajemy pokrojonego w kostkę
kurczaka i połowę pokrojonej drobno
cebulki. Całość smażymy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy wyparuje prawie cała
woda - dodajemy drugą połowę
cebuli, chwilkę smażymy i zdejmujemy z ognia. Smacznego!