Wykonanie
Cukinia - uwielbiam to warzywo. Można z niego zrobić przepyszne leczo, albo też po prostu je usmażyć z
czosnkiem na patelni. Tym razem zapiekłam je w piekarniku wraz z
pomidorami i
przyprawami. Do tego
cukinia jest niskokaloryczna, bo aż w 90% składa się z
wody. Zatem polecam!
Składniki:- 2
cukinie,- 4
pomidory,- 1
cebula,- 3 ząbki
czosnku,- parę listków świeżej
bazylii,-
sól,
pieprz,
ostra papryka czerwona,-
oliwa z oliwek.Sposób wykonania:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C. W tym czasie
cukinię kroimy na plasterki i pół-plasterki,
pomidory na większe kawałki,
cebulkę w kostkę, a
czosnek drobno siekamy.
Cebulę,
czosnek i wszystkie
przyprawy mieszamy z 1/4 szklanki
oliwy z oliwek.
Cukinię i
pomidory przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy
oliwą z
przyprawami i mieszamy tak, by warzywa równomiernie obtoczyły się w
oliwie.Całość wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.Przed podaniem posypujemy poszatkowaną
bazylią.