ßßß



Składniki na porcję dla 2 osób:ok.16 muszli makaronowych z mąki żytniej razowej (do kupienia w sklepach z eko-żywnością)filety z dorsza (ok. 200 g)1 gałązka pomidorków koktajlowych1/3 cukinii pokrojonej w półksiężyce30 g potartego parmezanuDodatkowo:sos pomidorowy gotowy lub domowej robotySkładniki na sos pomidorowy:1 puszka pomidorów2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine1 mała cebula1 ząbek czosnkupieprz, sól do smakuszczypta czerwonej ostrej paprykigarść porwanych liści bazyliiWykonanie:Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filety z dorsza myjemy i oprószamy solą, odstawiamy.Sos pomidorowyDo rondla wlewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, chili i gotujemy na małej mocy palnika ok. 10 min do czasu, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście świeżej bazylii oraz filety z dorsza (możemy je przeciąć na mniejsze kawałki). Całość gotujemy ok. 10 min na małym ogniu.Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu pomidorowego, układamy makaronowe muszle, kawałki dorsza, kawałki cukinii i pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy pozostały sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika (temperatura 180 st. C) na ok. 35-40 minut.Smacznego!