ßßß
(2 porcje)- 2 duże cukinie- 2 puszki (każda po 400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym- 2 ząbki czosnku- 2 cebule- szczypta brązowego cukru- duża garść świeżej bazylii- oliwa- pieprz, sól- do podania: świeża bazylia, świeżo zmielony pieprzNastawiam piekarnik na 180 st. C.Na wysmarowaną oliwą blaszkę wy kładam całe cukinie. Całość lekko skrapiam oliwą. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 50-60 min. Co jakiś czas obracam warzywa, aby się równo przypiekły z każdej strony.W międzyczasie przygotowuję sos. Pokrojoną drobno cebulę podsmażam na oliwie. Gdy już się lekko zrumieni, dodaję poszatkowane ząbki czosnku. Podsmażam chwilę, uważając, by czosnek się nie przypalił.Cebulę i czosnek zalewam pomidorami. Dodaję szczyptę brązowego cukru, świeżą bazylię, solę, pieprzę. Pozostawiam sos na palniku. Sos ma się zredukować.Gdy sos się zredukuje, zdejmuję go z palnika. W razie potrzeby solę i pieprzę do smaku.Upieczone cukinie wyjmuje z piekarnika. Powinny być miękkie.Na półmisku układam 2/3 gotowego sosu, na nim układam cukinie. Przykrywam je pozostałą częścią pomidorów. Całość dekoruję listkami bazylii i oprószam świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego!