Wykonanie
Dla niektórych walka z candidą jest czasem wyrzeczeń, ubogich w składniki posiłków, czasem rozpaczy i tęsknoty za tabliczką
czekolady. Jednak przy odrobinie chęci może być to czas eksperymentów kulinarnych, z których będziecie czerpać niesamowitą radość.Ciężko jest jednoznacznie
orzec co należy do listy zakazanych produktów, a co nie. Dlatego niektóre składniki w moich przepisach mogą odbiegać od tych, które Wy włączyliście do swojej walki przeciwko candidzie. Mimo to mam nadzieję, że uda mi się podsunąć propozycję na pyszny obiad nie tylko dla candidowców. :)
Cukinia zawiera witaminy: C, A, K i wit. z grupy B, beta-karoten, magnez, potas, żelazo. Jest lekkostrawna. Nie kumuluje metali ciężkich. Działa odkwaszająco i wpływa korzystnie na proces trawienia.
Składniki:750 ml
bulionu wegetariańskiego (przepis klik) lub drobiowego (przepis klik)200 g
ziemniaków (najlepiej
sałatkowych ze względu na niższą zawartość
skrobi - ważna informacja dla osób z candidą)600 g
cukiniicebula4 łyżki
śmietanki 12% (ja użyłam owsianej)pęczek
koperkucurrysól morskapieprz2 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie:
Cukinię,
ziemniaki i
cebulę pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać
olej, podsmażyć pokrojone warzywa. Doprawić
solą morską,
pieprzem i
curry. Zalać
bulionem i gotować ok. 15 minut.Zupę zmiksować, dodać drobno pokrojony
koperek i
śmietankę. W razie potrzeby ponownie doprawić.Smacznego :)