Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Sprawdzają się jako samodzielne danie, jak i w roli dodatku do innej potrawy. Do ich przygotowania wykorzystać można dowolne ulubione
warzywa i owoce. Tym razem postanowiłam połączyć
cukinię i
kurki.
Składniki:1
cukinia2 małe
ziemniaki1
cebula1/2 szklanki pokrojonych
kurek2
jajka1/2 szklanki
mąkisól morskaświeżo zmielony
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:
Cukinię,
ziemniaki i
cebulę obieram i trę na tarce o grubych oczkach – dobrze, aby było czuć kawałki warzyw. Dodaję umyte i pokrojone
kurki. Wbijam
jajka, dosypuję
mąkę i przyprawiam. Wszystkie składniki mieszam ze sobą.Na rozgrzaną patelnię wlewam
olej i smażę małe placki. Cały cas utrzymuję wysoką temperaturę, aby placki zrumieniły się i były chrupiące.Placki świetnie smakują podane z
jogurtem naturalnym z
mleka koziego. Ja wykorzystałam je jako dodatek do pieczonego
dorsza z pikantnym sosem
pomarańczowym .