ßßß
 
            
         Na blogu zamieszczałam już przepis na placuszki ziemniaczane idealne do letniego obiadu. Dziś odrobinę zmodyfikowana odsłona tej potrawy.Składniki:0,5 kg ziemniaków1 bardzo duża cukinia (ok. 1,5 kg)pół dużej cebuli lub jedna średnia2 jajkaok. szklanki mąkisól, pieprz do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:1. Ziemniaki i cukinię myjemy a następnie obieramy.2. Cukinię kroimy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie wraz z ziemniakami i cebulą ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w inny sposób.3. Jeśli w misce mamy zbyt dużo wody zlewamy ją. Dodajemy do masy odrobinę soli, pieprzu, jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto takie jak na placuszki ziemniaczane.4. Smażymy na złoto rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Następnie chwilę odsączamy na papierze.5. Podajemy na słodko z dżemem, śmietanką, cukrem lub na słono z keczupem.UWAGA: ciasto z cukinią jest dużo delikatniejsze niż z samymi ziemniakami więc podczas smażenia lepiej robić mniejsze placuszki by nie rozpadały się przy przewracaniu.Smacznego!!!PDF
Na blogu zamieszczałam już przepis na placuszki ziemniaczane idealne do letniego obiadu. Dziś odrobinę zmodyfikowana odsłona tej potrawy.Składniki:0,5 kg ziemniaków1 bardzo duża cukinia (ok. 1,5 kg)pół dużej cebuli lub jedna średnia2 jajkaok. szklanki mąkisól, pieprz do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:1. Ziemniaki i cukinię myjemy a następnie obieramy.2. Cukinię kroimy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie wraz z ziemniakami i cebulą ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w inny sposób.3. Jeśli w misce mamy zbyt dużo wody zlewamy ją. Dodajemy do masy odrobinę soli, pieprzu, jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto takie jak na placuszki ziemniaczane.4. Smażymy na złoto rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Następnie chwilę odsączamy na papierze.5. Podajemy na słodko z dżemem, śmietanką, cukrem lub na słono z keczupem.UWAGA: ciasto z cukinią jest dużo delikatniejsze niż z samymi ziemniakami więc podczas smażenia lepiej robić mniejsze placuszki by nie rozpadały się przy przewracaniu.Smacznego!!!PDF