ßßß
Dzisiaj na obiad były chrupiące placuszki ziemniaczano - cukiniowe. Chciałam zrobić więcej zdjęć, ale niestety zniknęły ze stołu w tak błyskawicznym czasie, że po prostu nie zdążyłam i zostało się tylko to zrobione szybciorem w kuchni :D Jeśli macie dzieci nie jedzące warzyw, to chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na dodanie cukinii do ich diety . W plackach jest nie do wykrycia a i smakowo nic się nie zmienia. Nie zapomnijcie o obraniu cukinii ze skórki i dodaniu cebuli :)SKŁADNIKI2 cukinie1 kg ziemniaków2 jajka3 łyżki mąki1 nieduża cebulasólolej arachidowy do smażeniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAObrać ze skórki ziemniaki, cukinię, cebulę.
Zetrzeć na tarce o drobnych otworach lub przy pomocy robota kuchennego, następnie przez sitko odcedzić nadmiar płynów.
Dodać jajka, mąkę, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju arachidowego smażyć cienkie placuszki przez około 4 minuty z każdej strony na rumiano.
SMACZNEGO :)