Wykonanie
składniki:400 g
ryżu (lub
ziemniaki)3
cukinie2
marchewkicebula1 podwójna
pierś z kurczakaolej do smażeniakilka łyżek
śmietany 12%zioła prowansalskie,
przyprawa do mięs,
carry,
pieprz,
sólCebulkę kroimy w kostkę i smażymy na
oleju. Dodajemy obraną i startą na grubych oczkach
marchewkę. Dusimy chwilę pod przykryciem.
Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do
marchewki z
cebulką, solimy. Czekamy, aż
cukinia "puści
wodę", co jakiś czas mieszając. W oddzielnym garnku gotujemy
ryż. Możemy dodać do niego
carry, przez co nabierze ładnego, żółtego koloru. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka. Smażymy na biały kolor, następnie dodajemy
sól do smaku,
przyprawę do mięsa i
carry.Gdy
cukinia zmięknie i zmniejszy się o połowę jej objętość dodajemy
kurczaka. Wsypujemy
zioła prowansalskie i
pieprz. Mieszamy, zostawiamy chwilę pod przykryciem. Na samym końcu, już po wyłączeniu palnika, dodajemy kilka łyżek
śmietany, aby potrawka zgęstniała. Jeśli nadal jest w niej dużo
wody, wystarczy ściągnąć pokrywkę i poczekać aż odparuje. Podajemy z
ryżem lub
ziemniakami.