ßßß
Składniki na gnocchi:1kg ziemniaków300 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soliSkładniki na sos podgrzybkowy:300 g podgotowanych podgrzybków200 ml śmietany kremówki (36 %)1 cebulaolej do smażeniasól morska, pieprz do smakikoperekWykonanie:Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana lekko przestygnie dodajemy mąkę oraz sól. Całość wyrabiamy na stolnicy podsypując mąką, tak, aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Masę rozwałkowujemy na „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski. Od paska odrywamy po kawałku masy i rolujemy w rękach „wałeczek”, następnie robimy lekkie wgłębienie widelcem. czynność powtarzamy. Gniocchi wrzucamy do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wówczas są gotowe do wyłowienia. Nie gotujemy ich dużej, aby się nie rozpadły.Sos podgrzybkowyNa oleju podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w małą kosteczkę, gdy cebula się zeszkli dodajemy podgrzybki, smażymy jeszcze kilka minut. Całość zlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż śmietana zacznie lekko gęstnieć.Gniocchi podajemy zaraz po ugotowaniu, polane podgrzybkowo -śmietanowym sosem i posypane odrobiną koperku.Smacznego!