Wykonanie
Mięciutkie, ropływające się w ustach gniocchi ziemniaczane w podgrzybkowo –
śmietanowym sosie.
Składniki na gnocchi:1kg
ziemniaków300 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliSkładniki na sos podgrzybkowy:300 g podgotowanych podgrzybków200 ml
śmietany kremówki (36 %)1
cebulaolej do smażenia
sól morska,
pieprz do smaki
koperekWykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z
solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana lekko przestygnie dodajemy
mąkę oraz
sól. Całość wyrabiamy na stolnicy podsypując
mąką, tak, aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Masę rozwałkowujemy na „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski. Od paska odrywamy po kawałku masy i rolujemy w rękach „wałeczek”, następnie robimy lekkie wgłębienie widelcem. czynność powtarzamy. Gniocchi wrzucamy do wrzącej
wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wówczas są gotowe do wyłowienia. Nie gotujemy ich dużej, aby się nie rozpadły.Sos podgrzybkowyNa
oleju podsmażamy
cebulę pokrojoną uprzednio w małą kosteczkę, gdy
cebula się zeszkli dodajemy podgrzybki, smażymy jeszcze kilka minut. Całość zlewamy
śmietaną, doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż
śmietana zacznie lekko gęstnieć.Gniocchi podajemy zaraz po ugotowaniu, polane podgrzybkowo -
śmietanowym sosem i posypane odrobiną
koperku.Smacznego!