Wykonanie
Dziś propozycja dla fanów
kurek :) Jak to zwykle bywa u nas w domu, przedstawiamy danie w dwóch wersjach -
mięsnej z
polędwicą wieprzową oraz wegetariańskiej (widocznej na ostatnim zdjęciu). Sos idealnie smakuje z
kaszą jęczmienną lub gryczaną :)
Składniki:
polędwica wieprzowa500g
kurek1 mała
cukinia1
cebulasól morska ziołowa,
pieprzśmietana 12% - 1 łyżka
olej do smażenia1.
Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Przyprawić
solą morską ziołową i
pieprzem.
Mięso podsmażyć na patelni, aż się ładnie zarumieni, po czym podlać
wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Odstawić.2.
Kurki umyć,
cukinię pokroić w talarki,
cebulę w kostkę.3. Na drugiej patelni zeszklić
cebulkę, po czym dodać
kurki i
cukinię. Podlać 1/4 szkl.
wody i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż wszystkie składniki
będę miękkie. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem i dodać 1 łyżkę
śmietanki.4. Połączyć składniki z obu patelni i sos gotowy :)W wersji wegetariańskiej pomijamy pkt. 1