Wykonanie
Lubię robić w sezonie placki z
cukinii. Są szybkie i bardzo dobre. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam!
Składniki:1
cukinia2
jajka4 łyżki
mąki2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego1 mała
cebulka1-2 ząbki
czosnku2-3 łyżki siekanego
koperkusól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku.2.
Cebulkę posiekać, a
czosnek przecisnąć przez praskę.3.
Cukinię,
cebulę i
czosnek wymieszać, dodać
mąkę,
jogurt,
koperek i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.4. Smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron do zrumienienia.5. Podawać ze kleksem
jogurtu naturalnego, ewentualnie ze
śmietaną.Smacznego!!!Źródło: Ewa Wachowicz