Wykonanie
Cukinia to moje wielkie prywatne odkrycie. Uwielbiam ją za uniwersalność. Można jej używać praktycznie do wszystkiego począwszy od przystawek, przez zupy, dania główne aż do deserów. Można ją jeść surową i gotowaną, znakomita z grilla, pieczona, w przetworach, na słono pikantnie, słodko...Placuszki z
cukinii są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W zeszłym roku robiłam je tak często, aż mąż zaczął się trochę buntować :) Najlepiej smakują na gorąco, wprost z patelni, ale na zimno też są dobre.Składniki (na około 12 sztuk):- 1 spora
cukinia- 5 łyżek
mąki- 2
jajka- 1łyżka
jogurtu naturalnego-
koperek- kilka listków
bazylii- 2 duże ząbki
czosnku-
sól i pierz do smaku
Cukinię porządnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru
wody.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
koperek i
bazylię siekamy, dodajemy do
cukinii. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę
mąki. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy
oliwę lub
olej. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placuszki można podawać same lub z sosem, na przykład u mnie jest to zawsze sos na bazie
jogurtu.
Smacznego!