Wykonanie
Po długim okresie nieobecności spowodowanym zwyczajnym
brakiem czasu,
pora na małe odświeżenie!Wprowadzamy wiosnę do kuchni!Dzisiaj przepyszne placuszki z
cukinii, które można podawać na ciepło i na zimno :)Składniki:
2 średnie
cukinie1 duży ząbek
czosnku1 mała
cebula1 łyżka drobno pokrojonego
koperku2
jajka2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego5-6 łyżek
mąkisól,
pieprzCukinie dokładnie umyj i odetnij końce.Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko
posól i odstaw na chwilkę.
Odciśnij nadmiar
wody i dodaj pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek lub
olej.Nakładaj masę po łyżce, wyrównując powierzchnię.Powinny być lekko spłaszczone (tak jak placki ziemniaczane).
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Placuszki świetnie smakują same, ale jeszcze lepsze są z odrobiną
jogurtu naturalnego i ulubionymi dodatkami, np.
oliwkami,
serem feta,
ostrą papryczką.Smacznego!:)K.