ßßß Cookit - przepis na Najprostsze, bezglutenowe placki z cukinii

Najprostsze, bezglutenowe placki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Typowo wiosenne placki z cukinii na przekór dzisiejszej pogodzie :). Są niezwykle szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z mąką, jajkiem i jogurtem, żeby otrzymać bardzo smaczne placuszki.
Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A,C,B1,PP, jest lekkostrawna, polecana nawet dla bardzo małych dzieci, nie odkładają się w niej metale ciężkie, powinna być spożywana przy chorobie wrzodowej i nadkwasocie, ponieważ odkwasza organizm.
Składniki :
- 1 duża cukinia
- 5-6 łyżek mąki ( ja użyłam jaglanej i trochę kukurydzianej)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pieprz, sól, kurkuma, czosnek staropolski
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z jogurtem, jajkiem, dodać startą na tarce i odciśniętą cukinię, wymieszać i smażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju najlepiej rafinowanym rzepakowym lub ryżowym, ponieważ mają najwyższy punkt dymienia i podczas smażenia nie powstaną szkodliwe związki.
Smacznego :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/04/najprostsze-bezglutenowe-placki-z.html