Wykonanie
Typowo wiosenne placki z
cukinii na przekór dzisiejszej pogodzie :). Są niezwykle szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zetrzeć
cukinię, wymieszać z
mąką,
jajkiem i
jogurtem, żeby otrzymać bardzo smaczne placuszki.
Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A,C,B1,PP, jest lekkostrawna, polecana nawet dla bardzo małych dzieci, nie odkładają się w niej metale ciężkie, powinna być spożywana przy chorobie wrzodowej i nadkwasocie, ponieważ odkwasza organizm.
Składniki :- 1 duża
cukinia- 5-6 łyżek
mąki ( ja użyłam jaglanej i trochę kukurydzianej)- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 2
jajka-
pieprz,
sól,
kurkuma,
czosnek staropolskiPrzygotowanie:Wymieszać
mąkę z
jogurtem,
jajkiem, dodać startą na tarce i odciśniętą
cukinię, wymieszać i smażyć przez kilka minut na rozgrzanym
oleju najlepiej rafinowanym rzepakowym lub
ryżowym, ponieważ mają najwyższy punkt dymienia i podczas smażenia nie powstaną szkodliwe związki.Smacznego :)