Wykonanie
Dynia kojarzy się wielu osobom z hallowynowym gadżetem. Tymczasem jest świetnym źródłem cennych witamin i powinna często gościć na naszym
stole. Zawiera błonnik, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, E, C, a także kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk. Świeże
pestki dyni, które zazwyczaj wyrzucamy po jej wydrążeniu są lekarstwem na pasożyty przewodu pokarmowego.Ja zostałam wczoraj szczęśliwą posiadaczką 12-kilogramowej dyni, więc na blogu na pewno pojawią się różne eksperymenty z
dynią w roli głównej. Dzisiejsza propozycja to zupa-krem.
Składniki:1kg dyni (zważona po obraniu)1l
wodymarchewkacebulaząbek
czosnku2 łyżeczki jarzynki
sól morska,
pieprz,
curryPrzygotowanie:
Marchewkę,
cebulę i ząbek
czosnku obrać i gotować w 1l
wody na wolnym ogniu do miękkości warzyw (30-40 min). Pod koniec gotowania dodać jarzynkę.
Dynię obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię. Podlać 0.5 szklanki
wody i dusić kilka minut.
Potem mieszać, aż z dyni
zrobi się miękka papka.
Dynię przełożyć do garnka z
bulionem i wszystko razem zblendować.Doprawić
solą,
pieprzem i
curry.Przy okazji przypominamy przepis na zupę z dyni i
zielonego groszku:)