Wykonanie
            Zaczął się sezon na 
zielony groszek :) Jako, że moja córka uwielbia wszelkie "kulu kulu" w jedzeniu, to 
zielony groszek często pojawia się na naszym 
stole :) Konserwowego unikamy, ale poza sezonem łatwo kupić mrożony.
Zielony groszek jest 
warzywem strączkowym - niskokalorycznym i lekkostrawnym. Jest bogatym źródłem 
białka, beta-karotenu, witaminy C, D, K a także witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Ze względu na 
białko, zupa groszkowa jest idealnym obiadem dla wegetarian lub wegan. Gdzie tylko 
mogę dodaję 
kaszę jaglaną, która wpływa bardzo korzystnie na nasz stan zdrowia, więc i tu jej nie zabrakło:)

Składniki:2,5 szklanki świeżego 
zielonego groszku lub 1 opakowanie mrożonego np. 450g1 duża 
marchewka2 średnie 
ziemniaki1/3 szklanki 
kaszy jaglanej1 łyżka 
masła lub 
oliwy z oliwekząbek 
czosnkucebulasól morska ziołowa i 
pieprz świeżo zmielony1 łyżeczka 
curry (opcjonalnie)2 łyżki 
śmietanki owsianej lub ryżowej (opcjonalnie)Przygotowanie:
Ziemniaki oraz 
marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rozgrzanym garnku na łyżce 
oleju podsmażamy drobno posiekany 
czosnek i 
cebulkę. Na to wrzucamy pozostałe warzywa, podsmażamy ok. 2 minuty, mieszając aby się nie przypaliły. Zalewamy wrzątkiem, tyle aby przykryć warzywa. 
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem na drobnym sitku i również wrzucamy do garnka. Doprawiamy 1 łyżeczką 
soli morskiej ziołowej, szczyptą 
pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw). W razie potrzeby podlewamy 
wodą. Jak już warzywa będą miękkie, odstawiamy zupę do ostygnięcia. Można zostawić kilka ugotowanych kulek 
groszku do dekoracji (widocznej na zdjęciu). Blendujemy dokładnie. Jeżeli uznamy, że zupa jest za gęsta, to dolewamy 
wody. Dodajemy 1 łyżkę 
masła albo 
oliwy z oliwek, doprawiamy 
solą, 
pieprzem i 
curry. Można również zabielić 
śmietanką, ale nie za dużo;)

