Wykonanie
Zaczął się sezon na
zielony groszek :) Jako, że moja córka uwielbia wszelkie "kulu kulu" w jedzeniu, to
zielony groszek często pojawia się na naszym
stole :) Konserwowego unikamy, ale poza sezonem łatwo kupić mrożony.
Zielony groszek jest
warzywem strączkowym - niskokalorycznym i lekkostrawnym. Jest bogatym źródłem
białka, beta-karotenu, witaminy C, D, K a także witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Ze względu na
białko, zupa groszkowa jest idealnym obiadem dla wegetarian lub wegan. Gdzie tylko
mogę dodaję
kaszę jaglaną, która wpływa bardzo korzystnie na nasz stan zdrowia, więc i tu jej nie zabrakło:)
Składniki:2,5 szklanki świeżego
zielonego groszku lub 1 opakowanie mrożonego np. 450g1 duża
marchewka2 średnie
ziemniaki1/3 szklanki
kaszy jaglanej1 łyżka
masła lub
oliwy z oliwekząbek
czosnkucebulasól morska ziołowa i
pieprz świeżo zmielony1 łyżeczka
curry (opcjonalnie)2 łyżki
śmietanki owsianej lub ryżowej (opcjonalnie)Przygotowanie:
Ziemniaki oraz
marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rozgrzanym garnku na łyżce
oleju podsmażamy drobno posiekany
czosnek i
cebulkę. Na to wrzucamy pozostałe warzywa, podsmażamy ok. 2 minuty, mieszając aby się nie przypaliły. Zalewamy wrzątkiem, tyle aby przykryć warzywa.
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem na drobnym sitku i również wrzucamy do garnka. Doprawiamy 1 łyżeczką
soli morskiej ziołowej, szczyptą
pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw). W razie potrzeby podlewamy
wodą. Jak już warzywa będą miękkie, odstawiamy zupę do ostygnięcia. Można zostawić kilka ugotowanych kulek
groszku do dekoracji (widocznej na zdjęciu). Blendujemy dokładnie. Jeżeli uznamy, że zupa jest za gęsta, to dolewamy
wody. Dodajemy 1 łyżkę
masła albo
oliwy z oliwek, doprawiamy
solą,
pieprzem i
curry. Można również zabielić
śmietanką, ale nie za dużo;)