ßßß Cookit - przepis na Puree z kaszy jaglanej i kalafiora

Puree z kaszy jaglanej i kalafiora

nazwa

Wykonanie

Dla osób uzależnionych od ziemniaków, proponuję zdrowy zamiennik.
Robiłam według przepisu z książki " Jesteś tym, co jesz " G.McKeith, ale puree dla mnie wychodzi trochę mało wyraziste w smaku, dlatego następnym razem dodałabym podsmażoną cebulę, oliwę i pieprz .
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula, obrana i drobno posiekana (polecam ją podsmażyć na oliwie)
1 mały kalafior, rozdzielony na małe różyczki
2 szczypty soli morskiej
dodatkowo polecam dodać: 1 łyżkę oliwy, pieprz
Przepłukać i odsączyć kaszę . Umieścić ją w garnku z 1 i 1/3 szklanki wody, dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.
W drugim garnku umieścić cebulę z kalafiorem i zalać taką ilością wody, żeby je przykryła. Posolić, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować powoli przez ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (lub zmiksować blenderem). Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Podawać na ciepło.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/10/puree-z-kaszy-jaglanej-i-kalafiora.html