Wykonanie
Dla osób uzależnionych od
ziemniaków, proponuję zdrowy zamiennik.Robiłam według przepisu z książki " Jesteś tym, co jesz " G.McKeith, ale puree dla mnie wychodzi trochę mało wyraziste w smaku, dlatego następnym razem dodałabym podsmażoną
cebulę,
oliwę i
pieprz .1/2 szklanki
kaszy jaglanej1
cebula, obrana i drobno posiekana (polecam ją podsmażyć na
oliwie)1 mały
kalafior, rozdzielony na małe różyczki2 szczypty
soli morskiejdodatkowo polecam dodać: 1 łyżkę
oliwy,
pieprzPrzepłukać i odsączyć
kaszę . Umieścić ją w garnku z 1 i 1/3 szklanki
wody, dodać
sól i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.W drugim garnku umieścić
cebulę z
kalafiorem i zalać taką ilością
wody, żeby je przykryła. Posolić, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować powoli przez ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków (lub zmiksować blenderem). Dodać ugotowaną
kaszę i wymieszać. Podawać na ciepło.