Wykonanie
Delikatne
mięsko z polędwiczek, dodatkowo opasane
szynką szwarcwaldzką na przepysznym puree z
zielonego groszku. Czy można podać coś smaczniejszego?Do polędwiczek zabierałem się od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogłem się zebrać. W tv zobaczyłem dość fajny przepis u Okrasy -
polędwiczki, ale zawijane w
boczku. Zmodyfikowałem trochę składniki i wyszło rewelacyjne danie!
Składniki :- polędwiczka wieprzowa 1 sztuka- opakowanie
szynki szwardzwalskiej- świeży
rozmaryn kilka gałązek-
czosnek ( 3 ząbki)-
zielony groszek 300 g-
marchewka 150 g-
ziemniaki 2 szt.- łyżka
masła-
sól ziołowa-
sól,
pieprz ziarnistyPrzygotowanie :1. Polędwiczkę myjemy, suszymy, dzielimy na 4 równe kawałki krojąc w poprzek włókien
mięsa. Obieramy
czosnek i kroimy go w drobną kosteczkę. Rozgniatamy w palcach
rozmaryn, obkładamy nasze
mięso i dodajemy odrobinę
oliwy z oliwek oraz
pieprz. Każdy
stek owijamy w plaster
szynki i na zakładce spinamy wykałaczką. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
2.
Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i wrzucamy do gotującej się osolonej
wody. Kiedy
ziemniaki będą dość miękkie dodajemy
groszek i gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Cedzimy, a następnie blendujemy za pomocą miksera na gładką masę. Dodajemy 1 łyżkę
masła doprawiamy
solą i
pieprzem.3. W międzyczasie w drugim garnku gotujemy
marchewkę. Po odcedzeniu podsmażamy ją na łyżce
masła.4.
Mięso smażymy po obu stronach, gdzie je kroiliśmy po 3 minuty z każdej strony, a następnie wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 minut. Polędwiczka powinna być delikatnie różowa w środku i soczysta tym samym.5. Czas na dekorację na talerzu. Na środek serwujemy ciepłe puree z
groszku na nim kawałki
polędwiczki.Tuż obok dania rozlewamy sos pozostały z pieczenia polędwiczek. Dekorujemy glazurowaną
marchewką.S M A C Z N E G O ! ! !