ßßß
Delikatne mięsko z polędwiczek, dodatkowo opasane szynką szwarcwaldzką na przepysznym puree z zielonego groszku. Czy można podać coś smaczniejszego?Do polędwiczek zabierałem się od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogłem się zebrać. W tv zobaczyłem dość fajny przepis u Okrasy - polędwiczki, ale zawijane w boczku. Zmodyfikowałem trochę składniki i wyszło rewelacyjne danie!
Składniki :- polędwiczka wieprzowa 1 sztuka- opakowanie szynki szwardzwalskiej- świeży rozmaryn kilka gałązek- czosnek ( 3 ząbki)- zielony groszek 300 g- marchewka 150 g- ziemniaki 2 szt.- łyżka masła- sól ziołowa- sól, pieprz ziarnistyPrzygotowanie :1. Polędwiczkę myjemy, suszymy, dzielimy na 4 równe kawałki krojąc w poprzek włókien mięsa. Obieramy czosnek i kroimy go w drobną kosteczkę. Rozgniatamy w palcach rozmaryn, obkładamy nasze mięso i dodajemy odrobinę oliwy z oliwek oraz pieprz. Każdy stek owijamy w plaster szynki i na zakładce spinamy wykałaczką. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
2. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Kiedy ziemniaki będą dość miękkie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Cedzimy, a następnie blendujemy za pomocą miksera na gładką masę. Dodajemy 1 łyżkę masła doprawiamy solą i pieprzem.3. W międzyczasie w drugim garnku gotujemy marchewkę. Po odcedzeniu podsmażamy ją na łyżce masła.4. Mięso smażymy po obu stronach, gdzie je kroiliśmy po 3 minuty z każdej strony, a następnie wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 minut. Polędwiczka powinna być delikatnie różowa w środku i soczysta tym samym.5. Czas na dekorację na talerzu. Na środek serwujemy ciepłe puree z groszku na nim kawałki polędwiczki.Tuż obok dania rozlewamy sos pozostały z pieczenia polędwiczek. Dekorujemy glazurowaną marchewką.S M A C Z N E G O ! ! !