ßßß
Mieliśmy ochotę na coś lekkiego. Wybór padł na kaszę jaglaną, do tego sos pieczarkowo-soczewicowy i surówka. Niezbyt efektowne wizualnie (zawsze lepiej z podanych składników prezentują się np. burgery; ale nie zawsze mam czas by je robić). Mimo wszystko zjedliśmy ze smakiem :)Składniki (na 4 porcje):1 szkl kaszy jaglanej, wypłukanej i ugotowanej w 3 szkl wody1 cebula, posiekana500g pieczarek, pokrojonych w półplasterki1 filiżanka czerwonej soczewicy1 ząbek czosnku, zmiażdżonymasło sklarowane /oliwaprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, kurkuma, sos sojowysurówka: kalafior, marchew, sól, pieprz, jogurt /majonez, oliwaNa maśle sklarowanym zeszkliłam cebulę, dodałam pieczarki i kurkumę, dusiłam kilka minut pod przykryciem po czym dodałam czosnek oraz soczewicę i 2 filiżanki wody. Gotowałam sos aż soczewica wchłonęła wodę.Kalafior i marchew starłam, dodałam sól morską, pieprz ziołowy, oliwę i odrobinę majonezu.