Wykonanie
Mieliśmy ochotę na coś lekkiego. Wybór padł na
kaszę jaglaną, do tego
sos pieczarkowo-
soczewicowy i surówka. Niezbyt efektowne wizualnie (zawsze lepiej z podanych składników prezentują się np. burgery; ale nie zawsze mam czas by je robić). Mimo wszystko zjedliśmy ze smakiem :)Składniki (na 4 porcje):1 szkl
kaszy jaglanej, wypłukanej i ugotowanej w 3 szkl
wody1
cebula, posiekana500g
pieczarek, pokrojonych w półplasterki1 filiżanka
czerwonej soczewicy1 ząbek
czosnku, zmiażdżony
masło sklarowane /oliwa
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
kurkuma,
sos sojowysurówka:
kalafior,
marchew,
sól,
pieprz,
jogurt /majonez,
oliwaNa
maśle sklarowanym zeszkliłam
cebulę, dodałam
pieczarki i
kurkumę, dusiłam kilka minut pod przykryciem po czym dodałam
czosnek oraz
soczewicę i 2 filiżanki
wody. Gotowałam sos aż
soczewica wchłonęła
wodę.
Kalafior i
marchew starłam, dodałam
sól morską,
pieprz ziołowy,
oliwę i odrobinę
majonezu.