Wykonanie
Share the post "Włoska zupa rybna/Italian fish soup"Być może wstyd się przyznać, ale zupę
rybną jadłam po raz pierwszy całkiem niedawno i to w pracowniczym bufecieZakochałam się w tym smaku! Postanowiłam przyrządzić ją we własnej kuchni i jestem bardzo zadowolona z efektu. Aromatyczna i bardzo pomidorowa, z dużą ilością warzyw i dużymi kawałkami
ryby – pyszna! PolecamScroll down for recipe in EnglishWłoska zupa rybna(4-6 porcji)Składniki:1/4 szklanki pokrojonego w kostkę
boczku3 łyżki
oleju rzepakowego1 szklanka pokrojonej w kostkę
cebuli1 szklanka pokrojonej w kostkę zielonej lub
czerwonej papryki1/3 szklanki pokrojonej w kostkę
selera naciowego2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęduża szczypta
płatków chilli1 łyżeczka suszonego
tymianku2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżka posiekanej świeżej
natki pietruszki120 g obranych i pokrojonych w kostkę
ziemniaków1/4 szklanki
białego wina4 szklanki
bulionu rybnego lub ewentualnie drobiowego800 g (2 puszki x 400 g) krojonych
pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól i
pieprz do smaku500 g
świeżego dorsza lub
halibuta pokrojonego w ok. 2 cm kawałki (można też dodać inne ulubione
ryby)starty
parmezan do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:W większym garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzej
olej i wrzuć
boczek. Smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia.Włóż
paprykę,
cebulę i
selera, po czym podsmażaj 3-5 minut, do zeszklenia
cebuli. Dodaj
czosnek i podsmażaj całość kolejną minutę.Następnie wsyp
chilli,
tymianek,
oregano,
pietruszkę i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Podsmażaj przez kolejne 2 minuty, po czym wlej
wino i gotuj intensywnie, aż zmniejszy swoją objętość o połowę.Wlej
bulion,
pomidory w puszce,
koncentrat pomidorowy, dopraw
solą i
pieprzem i wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę przez 20 minut lub do momentu, aż
ziemniaki staną się miękkie.Ponownie dopraw zupę jeżeli to konieczne i dodaj
rybę. Delikatnie całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż
ryba będzie ładnie ścięta. Posyp
parmezanem i podawaj!Smacznego!

English versionItalian fish soup(4-6 servings)Ingredients:1/4 cup of pancetta, finely diced3 tablespoons canola oil1 cup diced onion1 cup diced green bell pepper1/3 cup diced
celery stalks2 cloves minced garlicbig pinch red pepper flakes1 teaspoon dried thyme2 teaspoons dry
oregano1 tablespoon fresh flat leaf parsley, minced120 g peeled and diced potatoes1/4 cup white
wine4 cups fish or chicken stock800 g (2×400 g can) crushed tomato2 tablespoons tomato pastesalt and pepper to taste500 g fresh cod or
halibut cut into 2 cm chunks (or other white meat fish)grated
Parmesan cheese (optional)Preparation:Place pancetta and oil in a medium to large heavy bottomed pot. Cook over medium high heat until the
pork is rendered and slightly brown.Add onions, peppers and
celery and sauté three to five minutes or until onion is translucent. Add garlic and sauté one
more minute.Add red pepper, thyme,
oregano, parsley and diced potatoes. Sauté for 2 minutes. Next, add
wine and cook until the
wine has reduced by half.Add fish or chicken stock, canned tomatoes, tomato paste, salt and pepper and stir. Reduce to medium and cook about 20 minutes or until potatoes are tender.Taste and adjust seasoning then add the fish. Gently stir and cook over medium heat for about two to three minutes or until fish is cooked through.Enjoy!

Share the post "Włoska zupa rybna/Italian fish soup"



