Wykonanie
            Share the post "Włoska zupa rybna/Italian fish soup"Być może wstyd się przyznać, ale zupę 
rybną jadłam po raz pierwszy całkiem niedawno i to w pracowniczym bufecieZakochałam się w tym smaku! Postanowiłam przyrządzić ją we własnej kuchni i jestem bardzo zadowolona z efektu. Aromatyczna i bardzo pomidorowa, z dużą ilością warzyw i dużymi kawałkami 
ryby – pyszna! PolecamScroll down for recipe in EnglishWłoska zupa rybna(4-6 porcji)Składniki:1/4 szklanki pokrojonego w kostkę 
boczku3 łyżki 
oleju rzepakowego1 szklanka pokrojonej w kostkę 
cebuli1 szklanka pokrojonej w kostkę zielonej lub 
czerwonej papryki1/3 szklanki pokrojonej w kostkę 
selera naciowego2 ząbki 
czosnku, przeciśnięte przez praskęduża szczypta 
płatków chilli1 łyżeczka suszonego 
tymianku2 łyżeczki 
suszonego oregano1 łyżka posiekanej świeżej 
natki pietruszki120 g obranych i pokrojonych w kostkę 
ziemniaków1/4 szklanki 
białego wina4 szklanki 
bulionu rybnego lub ewentualnie drobiowego800 g (2 puszki x 400 g) krojonych 
pomidorów2 łyżki 
koncentratu pomidorowegosól i 
pieprz do smaku500 g 
świeżego dorsza lub 
halibuta pokrojonego w ok. 2 cm kawałki (można też dodać inne ulubione 
ryby)starty 
parmezan do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:W większym garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzej 
olej i wrzuć 
boczek. Smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia.Włóż 
paprykę, 
cebulę i 
selera, po czym podsmażaj 3-5 minut, do zeszklenia 
cebuli. Dodaj 
czosnek i podsmażaj całość kolejną minutę.Następnie wsyp 
chilli, 
tymianek, 
oregano, 
pietruszkę i pokrojone w kostkę 
ziemniaki. Podsmażaj przez kolejne 2 minuty, po czym wlej 
wino i gotuj intensywnie, aż zmniejszy swoją objętość o połowę.Wlej 
bulion, 
pomidory w puszce, 
koncentrat pomidorowy, dopraw 
solą i 
pieprzem i wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę przez 20 minut lub do momentu, aż 
ziemniaki staną się miękkie.Ponownie dopraw zupę jeżeli to konieczne i dodaj 
rybę. Delikatnie całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż 
ryba będzie ładnie ścięta. Posyp 
parmezanem i podawaj!Smacznego!

English versionItalian fish soup(4-6 servings)Ingredients:1/4 cup of pancetta, finely diced3 tablespoons canola oil1 cup diced onion1 cup diced green bell pepper1/3 cup diced 
celery stalks2 cloves minced garlicbig pinch red pepper flakes1 teaspoon dried thyme2 teaspoons dry 
oregano1 tablespoon fresh flat leaf parsley, minced120 g peeled and diced potatoes1/4 cup white 
wine4 cups fish or chicken stock800 g (2×400 g can) crushed tomato2 tablespoons tomato pastesalt and pepper to taste500 g fresh cod or 
halibut cut into 2 cm chunks (or other white meat fish)grated 
Parmesan cheese (optional)Preparation:Place pancetta and oil in a medium to large heavy bottomed pot. Cook over medium high heat until the 
pork is rendered and slightly brown.Add onions, peppers and 
celery and sauté three to five minutes or until onion is translucent. Add garlic and sauté one 
more minute.Add red pepper, thyme, 
oregano, parsley and diced potatoes. Sauté for 2 minutes. Next, add 
wine and cook until the 
wine has reduced by half.Add fish or chicken stock, canned tomatoes, tomato paste, salt and pepper and stir. Reduce to medium and cook about 20 minutes or until potatoes are tender.Taste and adjust seasoning then add the fish. Gently stir and cook over medium heat for about two to three minutes or until fish is cooked through.Enjoy!

Share the post "Włoska zupa rybna/Italian fish soup"




