Wykonanie
Share the post "Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew"
Podroby to dosyć kontrowersyjny temat jeżeli chodzi o domowe obiady, jednak muszę przyznać, że jestem ich ogromną fanką. Na szczęście, ku mojej radości, ostatnio zaobserwowałam, że znowu wracają do łask. I bardzo dobrze! Uważam, że należy wykorzystać możliwie każdą część zwierzęcia i nie marnować pożywienia. Dziś przedstawiam przepis na obłędny, długo gotowany gulasz z
żołądków drobiowych, z warzywami w pikantnym
sosie pomidorowym. Żołądki dosłownie rozpływają się w ustach! Polecam podanie z chrupiącym
chlebkiem:)Scroll down for recipe in English

Portugalski gulasz z żołądków(4-6 porcji)Składniki:450 g żołądków z
kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części4 plasterki
boczku, pokrojone w paseczki1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkę4
łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę2
marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę1
cukinia, pokrojona w kostkę1
papryczka chili, z usuniętymi nasionami i drobno posiekana6 ząbków
czosnku, drobno posiekane2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżeczka suszonego
tymianku2 łyżeczki
płatków chili (lub mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania)1 puszka (400 g) krojonych
pomidorów z puszki900 ml
bulionu drobiowego1/2 szklanki
czerwonego wina1/4 szklanki
octu z
białego wina2 łyżeczki
sosu Worcestershire4-6
liści laurowychposiekana
natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu
boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki.Na tłuszczu pozostałym po smażeniu
boczku podsmaż
cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj
seler,
marchewkę,
chilli i
czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj
oregano,
tymianek i
płatki chili.Wmieszaj
cukinię i krojone
pomidory i smaż kolejne 5 minut.Następnie dodaj
bulion,
wino,
ocet,
sos Worcestershire i
liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Co jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze.Gdy żołądki są już bardzo miękkie, wyłóż gulasz do miseczek, posyp go
boczkiem i
pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym
chlebkiem.Smacznego!

English versionPortugese gizzard stew(4-6 servings)Ingredients:450 g chicken gizzard, cleaned and chopped in 4 pieces each4 slices bacon, chopped1 small onion, minced4 stalks
celery, minced2 carrots, peeled and chopped1 zucchini, chopped1
chilli pepper, seeded and minced6 cloves garlic, minced2 teaspoons dried
oregano1 teaspoon dried thyme2 teaspoons crushed red
chili flakes (or less)1 can (400 g) chopped tomatoes900 ml chicken stock1/2 cup red
wine1/4 cup white vinegar2 teaspoons Worcestershire sauce4-6 dry bay leavesParsley sprigs for garnishPreparation:In a large pot cook the bacon over medium heat until the fat has rendered out. Remove them from the pot and set aside.In the bacon fat, saute the onion for about 8 minutes until onions start to turn golden brown. Raise heat to medium high and add
celery, carrots, pepper and garlic. Saute for 2 minutes
more then add
oregano, thyme and red
chili flakes.Stir in zucchini and tomatoes and cook for a 5 minutes.Stir in chicken stock,
wine, vinegar, Worcestershire sauce and bay leaves. Add gizzards, let the mixture come up just to a soft boil and mmediately reduce heat to low and cover.Let slowly simmer for 2-1/2-3 hours, stirring occasionally. Check in periodically to
make sure that all the gizzards are submerged and that the mixture is not boiling.When the meat is
very tender,
serve the stew in individual bowls topped with crumbled bacon and parsley.Enjoy!

Share the post "Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew"



