ßßß
 
            
         Portugalski gulasz z żołądków(4-6 porcji)Składniki:450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę1 cukinia, pokrojona w kostkę1 papryczka chili, z usuniętymi nasionami i drobno posiekana6 ząbków czosnku, drobno posiekane2 łyżeczki suszonego oregano1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżeczki płatków chili (lub mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania)1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki900 ml bulionu drobiowego1/2 szklanki czerwonego wina1/4 szklanki octu z białego wina2 łyżeczki sosu Worcestershire4-6 liści laurowychposiekana natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki.Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili.Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut.Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2   1/2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Co jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze.Gdy żołądki są już bardzo miękkie, wyłóż gulasz do miseczek, posyp go boczkiem i pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem.Smacznego!
Portugalski gulasz z żołądków(4-6 porcji)Składniki:450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę1 cukinia, pokrojona w kostkę1 papryczka chili, z usuniętymi nasionami i drobno posiekana6 ząbków czosnku, drobno posiekane2 łyżeczki suszonego oregano1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżeczki płatków chili (lub mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania)1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki900 ml bulionu drobiowego1/2 szklanki czerwonego wina1/4 szklanki octu z białego wina2 łyżeczki sosu Worcestershire4-6 liści laurowychposiekana natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki.Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili.Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut.Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2   1/2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Co jakiś czas upewniaj się, że wszystkie żołądki są zanurzone w sosie i całość tylko delikatnie „pyrka” a nie wrze.Gdy żołądki są już bardzo miękkie, wyłóż gulasz do miseczek, posyp go boczkiem i pietruszką i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem.Smacznego! English versionPortugese gizzard stew(4-6 servings)Ingredients:450 g chicken gizzard, cleaned and chopped in 4 pieces each4 slices bacon, chopped1 small onion, minced4 stalks celery, minced2 carrots, peeled and chopped1 zucchini, chopped1 chilli pepper, seeded and minced6 cloves garlic, minced2 teaspoons dried oregano1 teaspoon dried thyme2 teaspoons crushed red chili flakes (or less)1 can (400 g) chopped tomatoes900 ml chicken stock1/2 cup red wine1/4 cup white vinegar2 teaspoons Worcestershire sauce4-6 dry bay leavesParsley sprigs for garnishPreparation:In a large pot cook the bacon over medium heat until the fat has rendered out. Remove them from the pot and set aside.In the bacon fat, saute the onion for about 8 minutes until onions start to turn golden brown. Raise heat to medium high and add celery, carrots, pepper and garlic. Saute for 2 minutes more then add oregano, thyme and red chili flakes.Stir in zucchini and tomatoes and cook for a 5 minutes.Stir in chicken stock, wine, vinegar, Worcestershire sauce and bay leaves. Add gizzards, let the mixture come up just to a soft boil and mmediately reduce heat to low and cover.Let slowly simmer for 2-1/2-3 hours, stirring occasionally. Check in periodically to make sure that all the gizzards are submerged and that the mixture is not boiling.When the meat is very tender, serve the stew in individual bowls topped with crumbled bacon and parsley.Enjoy!
English versionPortugese gizzard stew(4-6 servings)Ingredients:450 g chicken gizzard, cleaned and chopped in 4 pieces each4 slices bacon, chopped1 small onion, minced4 stalks celery, minced2 carrots, peeled and chopped1 zucchini, chopped1 chilli pepper, seeded and minced6 cloves garlic, minced2 teaspoons dried oregano1 teaspoon dried thyme2 teaspoons crushed red chili flakes (or less)1 can (400 g) chopped tomatoes900 ml chicken stock1/2 cup red wine1/4 cup white vinegar2 teaspoons Worcestershire sauce4-6 dry bay leavesParsley sprigs for garnishPreparation:In a large pot cook the bacon over medium heat until the fat has rendered out. Remove them from the pot and set aside.In the bacon fat, saute the onion for about 8 minutes until onions start to turn golden brown. Raise heat to medium high and add celery, carrots, pepper and garlic. Saute for 2 minutes more then add oregano, thyme and red chili flakes.Stir in zucchini and tomatoes and cook for a 5 minutes.Stir in chicken stock, wine, vinegar, Worcestershire sauce and bay leaves. Add gizzards, let the mixture come up just to a soft boil and mmediately reduce heat to low and cover.Let slowly simmer for 2-1/2-3 hours, stirring occasionally. Check in periodically to make sure that all the gizzards are submerged and that the mixture is not boiling.When the meat is very tender, serve the stew in individual bowls topped with crumbled bacon and parsley.Enjoy! Share the post "Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew"
Share the post "Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew"



