Wykonanie
            4 
March, 2013Warsztaty sobotnie z Krzysztofem 
Rabkiem okazały się rewelacyjnym wydarzeniem kulinarnym i towarzyskim, które dało mi nowy zastrzyk ochoty i natchnienia do gotowania i pieczenia.Do tego cudowna wiosna za oknami, i są efekty. Co prawda spędziłam kilka godzin w kuchni, ale warto było. Rezultaty są, myślę, doskonałe. Patatas Bravas, odczarowanie karmelu i w końcu polski 
burak po sródziemnomorsku.O warsztatach napiszę jeszcze, kiedy dostanę zdjęcia i podzielę się przepisami i wrażeniami.First things first, czyli dzisiaj 
ziemniaki po hiszpańsku, a więc Patatas Bravas.Jest to popularna przekąska, czyli tapa, podawana w całej Hiszpanii. Sos do 
ziemniaków może się różnić. Ja się zainspirowałam sosem znalezionym u Pistachio. Składniki tego właśnie najbardziej mi odpowiadają. Jest on przede wszystkim 
pomidorowy, ale bardzo aromatyczny, 
czosnkowo - 
cebulowy, z dodatkiem wędzonej 
papryki, która, obok 
liści laurowych, jest kluczowym składnikiem.Sosy do patatas mogą być bardziej 
czosnkowe, a mniej 
pomidorowe, mogą też zawierać 
Tabasco, a nie zawierać 
papryki wędzonej.Ja podałam patatas bravas jako danie główne, mogą też być dodatkiem do 
mięsa czy 
sałaty.

PATATAS BRAVAS, czyli BRAVAS POTATOESSkładniki:1 kg 
ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą, nierówną, około 2cm kostkę (moje kostki były za równe)2 
cebule, pokrojone w kostkę2 - 3 ząbki 
czosnku, posiekanekilka łyżek 
oliwy z oliwek1 - 2 łyżeczki wędzonej 
ostrej papryki w proszku, czyli pimenton picante1 łyżka 
octu z 
czerwonego wina, ewentualnie innego 
octu1 łyżeczka suszonego 
chilli1 puszka 
pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki (okolo 400g)2 - 3 
liście laurowe1/2 łyżeczki 
cukrusóloliwa do smażenia
natka pietruszki, posiekana

Jak zrobiłam:1. Obrane i pokrojone w grubą kostkę 
ziemniaki podgotowałam w posolonej wodzie.2. Na patelni rozgrzałam 
oliwę i dodałam 
cebulę i 
czosnek. Smażyłam cały czas mieszając, aż 
cebula była zeszklona i miękka, około parę minut.3. Dodałam 
paprykę wędzoną i smażyłam przez moment. Dodałam 
chilli i 
ocet i smażyłam mieszając przez około minutę.

4. Dodałam pokrojone 
pomidory z pulpą, 
liście laurowe i 
cukier. Dobrze wymieszałam, posoliłam. Dusiłam przez około 6 - 7 minut, aż sos częściowo odparował.5. Na drugiej patelni rozgrzałam dużo 
oleju i podsmażyłam 
ziemniaki. Powinny lekko zbrązowieć, ja zostawiłam je dość blade. Czasami 
ziemniaki są tak przypieczone, że aż brązowe.

 Ziemniaki
Ziemniaki podaje się z sosem. Sos można zblendować do konsystencji kremu. Tym razem zostawiłam go z cząstkami warzyw. Żeby zrobić z 
ziemniaków danie główne, podsmażyłam 
chudy boczek i na nim odsmażyłam 
ziemniaki, które polałam sosem.Wierzch posypałam pokruszoną 
bryndzą. Doskonałe pełne danie.
