ßßß Cookit - przepis na Sos chili

Sos chili

nazwa

Wykonanie

Składniki:
4 świeże czerwone papryczki chili
4 ząbki czosnku
1 (100 g) cebula, grubo pokrojona
40 ml octu z czerwonego wina
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 (325 g) pomidory, podzielone na ćwiartki
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Chili, czosnek, cebulę, ocet, kminek zmiksować na jednolitą, gładką masę. Rozgrzać oliwę na patelni, przełożyć przygotowaną masę, podgrzewać mieszając aż stanie się aromatyczna.
Pomidory zmiksować na gładką masę. Dodać do masy na patelni. Dodać łyżeczkę cukru, podgrzewać nie przerywając mieszania, aż zacznie kipieć. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, ok. 20 min, aż całość zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i podać.
Smacznego :)
Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia Meksykańska"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/01/sos-chili.html