ßßß
 
            
         (4 porcje)Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego8 nadudzia z kurczaka, ze skórą220 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę1 cebula, pokrojone w plasterki1 marchewka, krojona w plasterki2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki2 liście laurowe2 gałązki rozmarynu2 ząbki czosnku, posiekane2 łyżeczki płatków chili125 ml białego wytrawnego wina375 ml bulionu drobiowego400 g tagliatelle lub pappardellemały kawałek masła masłaświeżo starty parmezanPrzygotowanie:W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem, po czym ułóż go na patelni skórą do dołu i smaż przez około 10 minut, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca. Wyjmij kurczaka z patelni i wrzuć boczek, Podsmaż do zarumienienia i także wyjmij z patelni.Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol.Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie się dosłownie rozpadał. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową. pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie za pomocą widelca podziel mięso na włókna. Kości i skórkę wyrzuć. Wmieszaj mięso do sosu i dopraw go solą i pieprzem do smaku.Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż go wraz z masłem do patelni z potrawką i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane dużą ilością parmezanu.Smacznego!
(4 porcje)Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego8 nadudzia z kurczaka, ze skórą220 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę1 cebula, pokrojone w plasterki1 marchewka, krojona w plasterki2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki2 liście laurowe2 gałązki rozmarynu2 ząbki czosnku, posiekane2 łyżeczki płatków chili125 ml białego wytrawnego wina375 ml bulionu drobiowego400 g tagliatelle lub pappardellemały kawałek masła masłaświeżo starty parmezanPrzygotowanie:W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem, po czym ułóż go na patelni skórą do dołu i smaż przez około 10 minut, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca. Wyjmij kurczaka z patelni i wrzuć boczek, Podsmaż do zarumienienia i także wyjmij z patelni.Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol.Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie się dosłownie rozpadał. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową. pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie za pomocą widelca podziel mięso na włókna. Kości i skórkę wyrzuć. Wmieszaj mięso do sosu i dopraw go solą i pieprzem do smaku.Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż go wraz z masłem do patelni z potrawką i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane dużą ilością parmezanu.Smacznego! English versionSpicy chicken ragu pasta(4 servings)Ingredients:2 tbsp olive oil8 chicken thighs, skin on220 g pancetta, diced1 onion, sliced1 carrot, sliced2 celery sticks, sliced2 bay leaves2 rosemary sprigs2 garlic cloves, sliced2 tsp dried chilli flakes125 ml dry white wine375 ml chicken stock400 g tagliatelle or pappardellea knob of butterfreshly grated ParmesanPreparation:Heat a little of the oil in a wide, shallow casserole dish or deep pan over medium–high heat. Season the chicken with salt and pepper and fry, skin side down, for about 10 minutes, until the skin is golden and crisp. Remove from the dish and set aside. Add the pancetta and cook until golden, then remove and set aside with the chicken.Heat the remaining oil and stir in the onion, carrot, celery, bay leaves and rosemary. Cook for 10 minutes, or until the vegetables are really soft, then add the garlic and chilli flakes and cook for a further minute. Increase the heat, tip in the wine and boil for two minutes to cook off the alcohol.Return the chicken and pancetta, pour in the stock and cook for 45 minutes to one hour, until the sauce is reduced and the chicken is very tender. Remove the chicken with a slotted spoon and leave to cool for a few minutes, then shred the meat from the bones using a fork. Stir the meat into the sauce and discard the skin and bones. Add sea salt and freshly ground pepper to taste.Cook the pasta in a large saucepan of boiling water until al dente and drain well. Return to the pan with a knob of butter and toss through the ragu. Serve with the Parmesan.Enjoy!
English versionSpicy chicken ragu pasta(4 servings)Ingredients:2 tbsp olive oil8 chicken thighs, skin on220 g pancetta, diced1 onion, sliced1 carrot, sliced2 celery sticks, sliced2 bay leaves2 rosemary sprigs2 garlic cloves, sliced2 tsp dried chilli flakes125 ml dry white wine375 ml chicken stock400 g tagliatelle or pappardellea knob of butterfreshly grated ParmesanPreparation:Heat a little of the oil in a wide, shallow casserole dish or deep pan over medium–high heat. Season the chicken with salt and pepper and fry, skin side down, for about 10 minutes, until the skin is golden and crisp. Remove from the dish and set aside. Add the pancetta and cook until golden, then remove and set aside with the chicken.Heat the remaining oil and stir in the onion, carrot, celery, bay leaves and rosemary. Cook for 10 minutes, or until the vegetables are really soft, then add the garlic and chilli flakes and cook for a further minute. Increase the heat, tip in the wine and boil for two minutes to cook off the alcohol.Return the chicken and pancetta, pour in the stock and cook for 45 minutes to one hour, until the sauce is reduced and the chicken is very tender. Remove the chicken with a slotted spoon and leave to cool for a few minutes, then shred the meat from the bones using a fork. Stir the meat into the sauce and discard the skin and bones. Add sea salt and freshly ground pepper to taste.Cook the pasta in a large saucepan of boiling water until al dente and drain well. Return to the pan with a knob of butter and toss through the ragu. Serve with the Parmesan.Enjoy! Share the post "Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta"
Share the post "Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta"



