Wykonanie
Share the post "Pikantny
makaron z potrawką z
kurczaka / Spicy chicken ragu pasta"Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”.
Makaron z pikantną potrawką z
kurczaka na
winie z
chilli i
ziołami, posypany świeżo startym
parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego8 nadudzia z
kurczaka, ze skórą220 g pancetty lub
boczku, pokrojonego w kostkę1
cebula, pokrojone w plasterki1
marchewka, krojona w plasterki2
łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki2
liście laurowe2 gałązki
rozmarynu2 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżeczki
płatków chili125 ml białego
wytrawnego wina375 ml
bulionu drobiowego400 g tagliatelle lub pappardellemały kawałek
masła masłaświeżo starty
parmezanPrzygotowanie:W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę
oleju. Dopraw
kurczaka z każdej strony
solą i
pieprzem, po czym ułóż go na patelni skórą do dołu i smaż przez około 10 minut, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca. Wyjmij
kurczaka z patelni i wrzuć
boczek, Podsmaż do zarumienienia i także wyjmij z patelni.Wlej do tej samej patelni resztę
oleju i włóż
cebulę,
marchewkę,
selera,
liście laurowe i
rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj
czosnek i
chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej
wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje
alkohol.Ponownie włóż
kurczaka z
boczkiem do patelni, wlej
bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny, aż sos zgęstnieje, a
kurczak będzie się dosłownie rozpadał. Wyjmij
kurczaka łyżką cedzakową. pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie za pomocą widelca podziel
mięso na włókna. Kości i skórkę wyrzuć. Wmieszaj
mięso do sosu i dopraw go
solą i
pieprzem do smaku.Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż go wraz z
masłem do patelni z potrawką i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane dużą ilością
parmezanu.Smacznego!

English versionSpicy chicken ragu pasta(4 servings)Ingredients:2 tbsp
olive oil8 chicken thighs, skin on220 g pancetta, diced1 onion, sliced1 carrot, sliced2
celery sticks, sliced2 bay leaves2 rosemary sprigs2 garlic cloves, sliced2 tsp dried
chilli flakes125 ml dry white
wine375 ml chicken stock400 g tagliatelle or pappardellea knob of butterfreshly grated
ParmesanPreparation:Heat a little of the oil in a
wide, shallow casserole dish or deep pan over medium–high heat. Season the chicken with salt and pepper and fry, skin
side down, for about 10 minutes, until the skin is golden and crisp. Remove from the dish and set aside. Add the pancetta and cook until golden, then remove and set aside with the chicken.Heat the remaining oil and stir in the onion, carrot,
celery, bay leaves and rosemary. Cook for 10 minutes, or until the vegetables are really soft, then add the garlic and
chilli flakes and cook for a further minute. Increase the heat, tip in the
wine and boil for two minutes to cook off the
alcohol.Return the chicken and pancetta,
pour in the stock and cook for 45 minutes to one hour, until the sauce is reduced and the chicken is
very tender. Remove the chicken with a slotted spoon and leave to cool for a few minutes, then shred the meat from the bones using a fork. Stir the meat into the sauce and discard the skin and bones. Add sea salt and freshly ground pepper to taste.Cook the pasta in a large saucepan of boiling water until al dente and drain well. Return to the pan with a knob of butter and toss through the ragu.
Serve with the
Parmesan.Enjoy!

Share the post "Pikantny
makaron z potrawką z
kurczaka / Spicy chicken ragu pasta"



