Wykonanie
Coq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w
winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie
kurczak powinien dusić się w
czerwonym winie długo, ja jednak proponuję dziś wersję szybszą, ale także przepyszną:)
Kurczak duszony w
czerwonym winie z
pieczarkami,
batatami,
marchewkami i
ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym
masłem i
szałwią i świeżą
sałatką. Polecam!Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest

Scroll down for recipe in EnglishŁatwy Coq au Vin(4-6 porcji)Składniki:4 grube plastry
boczku, pokrojone w kostkę4 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowegosól i
pieprz do smaku1
cebula, pokrojona w kostkę4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 mały
batat (słodki
ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym
ziemniakiem,
dynią itp.)2 średnie
marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki2 łyżki
koncentratu pomidorowego700 g kawałków
kurczaka (piersi, nadudzi itp.)2 szklanki
pieczarek, pokrojonych w plasterki2 szklanki czerwonego,
wytrawnego wina2 szklanki
bulionu drobiowego2
liście laurowe4 gałązki świeżego
tymianku1/2 szklanki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć
boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę
oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni
cebulę,
czosnek,
marchew i słodkie
ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj
koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla
kurczaka. Dodaj odrobinę
oleju jeżeli to konieczne.Dopraw
kurczaka solą i
pieprzem, po czym umieść go w patelni razem z warzywami. Podsmaż z obu stron do zarumieniania, przez około 4-8 minut z każdej strony. Dodaj
pieczarki i podsmaż jeszcze przez minutę lub dwie.Powoli wlej
czerwone wino i
bulion, dodaj
liść laurowy,
tymianek i dopraw
solą i
pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a
kurczak przestanie być surowy w środku.Wyjmij
liść laurowy i
tymianek, po czym podawaj danie posypane
pietruszką wraz z puree z palonym
masłem.Smacznego!

English versionEasy Coq au Vin(4-6 servings)Ingredients:4 thick cut slices bacon, chopped4 tablespoons
olive oil, dividedsalt and pepper, to taste1 onion, diced4 cloves garlic, minced or grated1 small sweet potato, chopped in 1 cm pieces2 medium size carrots, chopped in 1 cm pieces2 tablespoons tomato paste700 g chicken pieces2 cups button mushrooms, sliced2 cups red
wine, plus
more if needed2 cups chicken stock2 bay leaves4 whole sprigs fresh thyme1/2 cup fresh parsley, choppedPreparation:Heat a large skillet over medium-high heat and cook bacon until crispy. Add another drizzle of oil if needed and then add the onion, garlic, carrots and sweet potatoes. Cook the veggies, stirring often until soft and lightly caramelized, about 5 minutes. Stir in the tomato paste and then scooch the veggies to the outside of the pan to
make room for the chicken and add a drizzle of oil to the pan if needed.Season the chicken with salt and pepper. Place the chicken in the hot pan and
sear on both sides until browned, for about 4-8 minutes per
side. Toss in the sliced mushrooms and cook another minute or two.Slowly
pour in the red
wine and chicken stock. Add the a bay leaf and thyme and season with salt and pepper. Gently stir everything to combine and then bring the sauce to a boil, reduce the heat to medium and simmer for about 15-20 minutes or until the sauce has reduced and chicken is cooked through.To
serve, remove the bay leaf and thyme from the Coq au Vin.
Plate the mashed potatoes and
serve the chicken on the
side of the mashed potatoes and then ladle the sauce and veggies over the chicken. Sprinkle with fresh parsley.Enjoy!

Share the post "Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin"



