Wykonanie
Składniki:- 500g
piersi z kurczaka- 2 szklanki czerwonego
wytrawnego wina- 2 spore plastry
boczku- 250g
pieczarek- 2 ząbki
czosnku- 2 średnie
marchewki- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego- 1 szklanka
bulionu drobiowego- 1 średni
batat- 1
cebula- suszony
tymianek-
olej do smażenia-
sól i
pieprz-
natka pietruszkiSposób przygotowania:1.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie chrupiący. Jeśli wytopiło się mało tłuszczu dolewamy trochę
oleju i dorzucamy do
boczku posiekaną
cebulę,
czosnek, następnie obrane i pokrojone w kostkę
marchewki i
batat.2. Do warzyw wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę
kurczaka, przyprawionego
solą i
pieprzem, po kilku minutach dodajemy plasterki
pieczarek, chwilę jeszcze smażymy, zalewamy
winem.3. Wlewamy
bulion, koncentrat, przyprawiamy
tymiankiem,
solą i
pieprzem, gotujemy ok. 20 min., aż
kurczak będzie miękki, a sos lekko zgęstnieje.4.Gotowe danie podajemy z ziemniaczanym puree oraz z
natką pietruszki.