Wykonanie
            Składniki:- 500g 
piersi z kurczaka- 2 szklanki czerwonego 
wytrawnego wina- 2 spore plastry 
boczku- 250g 
pieczarek- 2 ząbki 
czosnku- 2 średnie 
marchewki- 2 łyżki 
koncentratu pomidorowego- 1 szklanka 
bulionu drobiowego- 1 średni 
batat- 1 
cebula- suszony 
tymianek- 
olej do smażenia- 
sól i 
pieprz- 
natka pietruszkiSposób przygotowania:1. 
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie chrupiący. Jeśli wytopiło się mało tłuszczu dolewamy trochę 
oleju i dorzucamy do 
boczku posiekaną 
cebulę, 
czosnek, następnie obrane i pokrojone w kostkę 
marchewki i 
batat.2. Do warzyw wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę 
kurczaka, przyprawionego 
solą i 
pieprzem, po kilku minutach dodajemy plasterki 
pieczarek, chwilę jeszcze smażymy, zalewamy 
winem.3. Wlewamy 
bulion, koncentrat, przyprawiamy 
tymiankiem, 
solą i 
pieprzem, gotujemy ok. 20 min., aż 
kurczak będzie miękki, a sos lekko zgęstnieje.4.Gotowe danie podajemy z ziemniaczanym puree oraz z 
natką pietruszki.
