ßßß
składniki na 4 porcje:- podwójna pierś z kurczaka- 4 plastry boczku- olej czosnkowy (pominęłam)- 100 ml białego, wytrawnego wina- sól i pieprzRozgrzać patelnię, ułożyć na niej plastry boczku i smażyć z obu stron do chrupkości. W tym czasie pierś kurczaka oczyścić i pokroić w poprzek na równe 4 "kotlety". Wyjąć boczek i odłożyć na papierowy ręcznik. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć kurczaka, aż się zrumieni (u mnie po 4 minuty z obu stron na średnim ogniu, żeby tłuszcz się nie przypalił). Wyjąć kurczaka na półmisek, posypać solą i pieprzem, a na patelnię szybko pokruszyć boczek i wlać wino. Doprowadzić do wrzenia i polać mięso sosem. Podawać od razu.

źródło: " Nigella ekspresowo " Nigella Lawson