Wykonanie
Share the post "Włoska zupa z
kurczakiem, pieczonym
czosnkiem i
parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and
parmesan soup"Dziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i
jarmużu, z
kurczakiem, pieczonym
czosnkiem i
parmezanem. Dzięki dodatkowi
makaronu orzo, spokojnie można tą zupę potraktować jako danie jednogarnkowe, które zaspokoi apetyt całej rodziny. Polecam!Scroll down for recipe in English

(6 porcji)Składniki:2
piersi z kurczaka ze skórą
olej rzepakowysól i
pieprz3 główki
czosnku1 łyżka
masła1
cebula, pokrojona w drobną kostkę2
marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę2
pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę2
łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni2 łyżeczki
ziół prowansalskichszczypta
płatków chilli150 g
koncentratu pomidorowego5- 5½ szklanki
bulionu drobiowegomały kawałek skórki z
parmezanu lub mały kawałeczek samego
sera (opcjonalnie)2 szklanki
jarmużu, z usuniętymi twardymi łodyżkami, posiekanego,¼ szklanki posiekanych liści
bazylii1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 szklanka
makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego)starty, świeży
parmezan, do podaniatosty z
chleba, do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia.Ułóż
piersi kurczaka na blaszce,
skrop je
olejem i dopraw
solą i
pieprzem.Odetnij czubki główek
czosnku,
skrop je
olejem, posyp szczyptą
soli i
pieprzu i
owiń szczelnie każdą główkę folią aluminiową. Ułóż je na blaszce obok
kurczaka.Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika, piecz przez 45 minut i odstaw do ostygnięcia. (można je przygotować z wyprzedzeniem)Podziel
kurczaka na włókna lub pokrój na małe kawałki. Wyciśnij upieczone ząbki
czosnku z osłonek i za pomocą widelca rozgnieć je na gładką pastę.Umieść odpowiedniej wielkości garnek na średnim ogniu i wlej około 2-3 łyżki
oleju wraz z 1 łyżką
masła. Jak się rozpuszczą, dodaj
cebulę i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia, po czym wmieszaj pastę z pieczonego
czosnku.Następnie dodaj
marchewkę,
pietruszkę,
selera,
dynię i wymieszaj. Dopraw
ziołami prowansalskimi,
solą,
pieprzem i
płatkami chilli.Dodaj w
koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty.Po tym czasie wlej
bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj, po czym dodaj
parmezan i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 20-22 minuty lub do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu.Wyjmij skórkę z
parmezanu (jeśli używałeś) i dodaj
jarmuż. Gotuj do „zwiędnięcia” przez kilka minut i wieszaj
kurczaka,
bazylię i
pietruszkę. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Podawaj zupę wraz z
makaronem, posypaną startym
parmezanem najlepiej z tostami.Smacznego!

English versionItalian chicken, roasted garlic and
parmesan soup(6 servings)Ingredients:2 skin-on chicken breastscanola oilsalt and pepper3 heads garlic1 tablespoon butter1 onion, finely diced2 carrots, peeled and finely diced2 parsnips, peeled and finely diced2 ribs
celery, finely diced2 cups butternut squash, peeled and diced into small, bite-size cubes2 teaspoons herbes de Provencepinch red pepper flakes150 g tomato paste5– 5½ cups chicken stocksmall piece of
parmesan rind, optional (or small piece
parmesan cheese)2 cups kale, ribs removed and chopped into small pieces¼ cup fresh basil leaves, chopped1 tablespoon chopped flat-leaf parsley1 cup orzo pasta, cooked according to package instructionsgrated fresh
parmesan, for garnishwarm rustic bread, on the
sidePreparation:Preheat oven to 200 oC, and
line a baking sheet with foil.Place the split chicken breasts on the baking sheet, and drizzle them with a little oil, and a couple of good pinches of salt and pepper.Cut the tops off of the heads of garlic, drizzle each head with a little oil, plus a pinch of salt and pepper, and wrap each head in a small piece of foil. Place on the baking sheet next to the chicken.Roast the chicken, along with the garlic, for 45 minutes, then allow both to cool until they can be handled. (can be prepared earlier).Once they are cooled, shred the chicken, and set it aside, next, squeeze the roasted garlic from the papers, and using your knife or a fork,
make the cloves into a paste.Place a medium-large pot over medium heat, and drizzle in about 2-3 tablespoons of the oil, plus add in the tablespoon of butter. Once melted together, add in the onion and allow it sweat for about 3-4 minutes, until translucent and softened. Add the roasted garlic paste, and stir it in to combine.Next, add in the diced carrots, parsnips,
celery and butternut squash and stir to combine. Add in herbes the provence, plus a pinch or two of salt and black pepper, and the red pepper flakes, and stir to incorporate.Add in the tomato paste and stir, and allow it to cook with the vegetables for about 2-3 minutes.Next, add in the chicken stock and stir, followed by the piece of
parmesan rind, if using, cover with a lid and simmer
very gently on low for about 20-22 minutes, stirring occasionally or until the veggies are tender.Remove the
parmesan rind, if using, add in the kale and stir to incorporate it, and allow it wilt into the soup for a few minutes. Finish the soup by adding in the shredded chicken, the basil and the parsley, season with salt and pepper to taste.To
serve, add orzo pasta to your bowl, and ladle some of the soup and garnish with some grated
parmesan, if desired.
Serve with warm bread.Enjoy!

Share the post "Włoska zupa z
kurczakiem, pieczonym
czosnkiem i
parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and
parmesan soup"



