ßßß
 
            
         (6 porcji)Składniki:2 piersi z kurczaka ze skórąolej rzepakowysól i pieprz3 główki czosnku1 łyżka masła1 cebula, pokrojona w drobną kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę2 pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni2 łyżeczki ziół prowansalskichszczypta płatków chilli150 g koncentratu pomidorowego5- 5½ szklanki bulionu drobiowegomały kawałek skórki z parmezanu lub mały kawałeczek samego sera (opcjonalnie)2 szklanki jarmużu, z usuniętymi twardymi łodyżkami, posiekanego,¼ szklanki posiekanych liści bazylii1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 szklanka makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego)starty, świeży parmezan, do podaniatosty z chleba, do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia.Ułóż piersi kurczaka na blaszce, skrop je olejem i dopraw solą i pieprzem.Odetnij czubki główek czosnku, skrop je olejem, posyp szczyptą soli i pieprzu i owiń szczelnie każdą główkę folią aluminiową. Ułóż je na blaszce obok kurczaka.Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika, piecz przez 45 minut i odstaw do ostygnięcia. (można je przygotować z wyprzedzeniem)Podziel kurczaka na włókna lub pokrój na małe kawałki. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z osłonek i za pomocą widelca rozgnieć je na gładką pastę.Umieść odpowiedniej wielkości garnek na średnim ogniu i wlej około 2-3 łyżki oleju wraz z 1 łyżką masła. Jak się rozpuszczą, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia, po czym wmieszaj pastę z pieczonego czosnku.Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli.Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty.Po tym czasie wlej bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj, po czym dodaj parmezan i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 20-22 minuty lub do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu.Wyjmij skórkę z parmezanu (jeśli używałeś) i dodaj jarmuż. Gotuj do „zwiędnięcia” przez kilka minut i wieszaj kurczaka, bazylię i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.Podawaj zupę wraz z makaronem, posypaną startym parmezanem najlepiej z tostami.Smacznego!
(6 porcji)Składniki:2 piersi z kurczaka ze skórąolej rzepakowysól i pieprz3 główki czosnku1 łyżka masła1 cebula, pokrojona w drobną kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę2 pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni2 łyżeczki ziół prowansalskichszczypta płatków chilli150 g koncentratu pomidorowego5- 5½ szklanki bulionu drobiowegomały kawałek skórki z parmezanu lub mały kawałeczek samego sera (opcjonalnie)2 szklanki jarmużu, z usuniętymi twardymi łodyżkami, posiekanego,¼ szklanki posiekanych liści bazylii1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 szklanka makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego)starty, świeży parmezan, do podaniatosty z chleba, do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia.Ułóż piersi kurczaka na blaszce, skrop je olejem i dopraw solą i pieprzem.Odetnij czubki główek czosnku, skrop je olejem, posyp szczyptą soli i pieprzu i owiń szczelnie każdą główkę folią aluminiową. Ułóż je na blaszce obok kurczaka.Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika, piecz przez 45 minut i odstaw do ostygnięcia. (można je przygotować z wyprzedzeniem)Podziel kurczaka na włókna lub pokrój na małe kawałki. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z osłonek i za pomocą widelca rozgnieć je na gładką pastę.Umieść odpowiedniej wielkości garnek na średnim ogniu i wlej około 2-3 łyżki oleju wraz z 1 łyżką masła. Jak się rozpuszczą, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia, po czym wmieszaj pastę z pieczonego czosnku.Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli.Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty.Po tym czasie wlej bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj, po czym dodaj parmezan i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 20-22 minuty lub do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu.Wyjmij skórkę z parmezanu (jeśli używałeś) i dodaj jarmuż. Gotuj do „zwiędnięcia” przez kilka minut i wieszaj kurczaka, bazylię i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.Podawaj zupę wraz z makaronem, posypaną startym parmezanem najlepiej z tostami.Smacznego! English versionItalian chicken, roasted garlic and parmesan soup(6 servings)Ingredients:2 skin-on chicken breastscanola oilsalt and pepper3 heads garlic1 tablespoon butter1 onion, finely diced2 carrots, peeled and finely diced2 parsnips, peeled and finely diced2 ribs celery, finely diced2 cups butternut squash, peeled and diced into small, bite-size cubes2 teaspoons herbes de Provencepinch red pepper flakes150 g tomato paste5– 5½ cups chicken stocksmall piece of parmesan rind, optional (or small piece parmesan cheese)2 cups kale, ribs removed and chopped into small pieces¼ cup fresh basil leaves, chopped1 tablespoon chopped flat-leaf parsley1 cup orzo pasta, cooked according to package instructionsgrated fresh parmesan, for garnishwarm rustic bread, on the sidePreparation:Preheat oven to 200 oC, and line a baking sheet with foil.Place the split chicken breasts on the baking sheet, and drizzle them with a little oil, and a couple of good pinches of salt and pepper.Cut the tops off of the heads of garlic, drizzle each head with a little oil, plus a pinch of salt and pepper, and wrap each head in a small piece of foil. Place on the baking sheet next to the chicken.Roast the chicken, along with the garlic, for 45 minutes, then allow both to cool until they can be handled. (can be prepared earlier).Once they are cooled, shred the chicken, and set it aside, next, squeeze the roasted garlic from the papers, and using your knife or a fork, make the cloves into a paste.Place a medium-large pot over medium heat, and drizzle in about 2-3 tablespoons of the oil, plus add in the tablespoon of butter. Once melted together, add in the onion and allow it sweat for about 3-4 minutes, until translucent and softened. Add the roasted garlic paste, and stir it in to combine.Next, add in the diced carrots, parsnips, celery and butternut squash and stir to combine. Add in herbes the provence, plus a pinch or two of salt and black pepper, and the red pepper flakes, and stir to incorporate.Add in the tomato paste and stir, and allow it to cook with the vegetables for about 2-3 minutes.Next, add in the chicken stock and stir, followed by the piece of parmesan rind, if using, cover with a lid and simmer very gently on low for about 20-22 minutes, stirring occasionally or until the veggies are tender.Remove the parmesan rind, if using, add in the kale and stir to incorporate it, and allow it wilt into the soup for a few minutes. Finish the soup by adding in the shredded chicken, the basil and the parsley, season with salt and pepper to taste.To serve, add orzo pasta to your bowl, and ladle some of the soup and garnish with some grated parmesan, if desired. Serve with warm bread.Enjoy!
English versionItalian chicken, roasted garlic and parmesan soup(6 servings)Ingredients:2 skin-on chicken breastscanola oilsalt and pepper3 heads garlic1 tablespoon butter1 onion, finely diced2 carrots, peeled and finely diced2 parsnips, peeled and finely diced2 ribs celery, finely diced2 cups butternut squash, peeled and diced into small, bite-size cubes2 teaspoons herbes de Provencepinch red pepper flakes150 g tomato paste5– 5½ cups chicken stocksmall piece of parmesan rind, optional (or small piece parmesan cheese)2 cups kale, ribs removed and chopped into small pieces¼ cup fresh basil leaves, chopped1 tablespoon chopped flat-leaf parsley1 cup orzo pasta, cooked according to package instructionsgrated fresh parmesan, for garnishwarm rustic bread, on the sidePreparation:Preheat oven to 200 oC, and line a baking sheet with foil.Place the split chicken breasts on the baking sheet, and drizzle them with a little oil, and a couple of good pinches of salt and pepper.Cut the tops off of the heads of garlic, drizzle each head with a little oil, plus a pinch of salt and pepper, and wrap each head in a small piece of foil. Place on the baking sheet next to the chicken.Roast the chicken, along with the garlic, for 45 minutes, then allow both to cool until they can be handled. (can be prepared earlier).Once they are cooled, shred the chicken, and set it aside, next, squeeze the roasted garlic from the papers, and using your knife or a fork, make the cloves into a paste.Place a medium-large pot over medium heat, and drizzle in about 2-3 tablespoons of the oil, plus add in the tablespoon of butter. Once melted together, add in the onion and allow it sweat for about 3-4 minutes, until translucent and softened. Add the roasted garlic paste, and stir it in to combine.Next, add in the diced carrots, parsnips, celery and butternut squash and stir to combine. Add in herbes the provence, plus a pinch or two of salt and black pepper, and the red pepper flakes, and stir to incorporate.Add in the tomato paste and stir, and allow it to cook with the vegetables for about 2-3 minutes.Next, add in the chicken stock and stir, followed by the piece of parmesan rind, if using, cover with a lid and simmer very gently on low for about 20-22 minutes, stirring occasionally or until the veggies are tender.Remove the parmesan rind, if using, add in the kale and stir to incorporate it, and allow it wilt into the soup for a few minutes. Finish the soup by adding in the shredded chicken, the basil and the parsley, season with salt and pepper to taste.To serve, add orzo pasta to your bowl, and ladle some of the soup and garnish with some grated parmesan, if desired. Serve with warm bread.Enjoy! Share the post "Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup"
Share the post "Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup"



