Wykonanie


Na działce wyrosły nam już pyszne
młode listki
jarmużu - takie są idealne do sałatek, a nawet kanapek, ale świetnie sprawdzą się w delikatnej potrawce z
mięsem kurczaka. Jako że jest to przepis improwizowany, do tego dania polecam użyć ulubionych warzyw. Podawać z
kaszą,
kuskusem,
ryżem lub
ziemniakami.Smacznego:) dla 3 osób:podwójna
pierś kurczaka,duża garść
jarmużu,1-2
marchewki,
pietruszka,ćwierć
selera,
cebula,2 ząbki
czosnku,ok. 2 szklanek
bulionu drobiowego,łyżka
mąki,łyżka
masła,ok. 1/3 szklanki
śmietanki 18%,
sól,
pieprz, ulubione
przyprawy do kurczaka (u mnie
curry),
natka pietruszkiKurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć na małej ilości tłuszczu prawie do miękkości. Odłożyć na bok. Na patelnię po
mięsie wrzucić łyżkę
masła, startą na tarce o grubych oczkach
włoszczyznę, chwilę smażyć, dodać drobno posiekaną
cebulę, a po chwili
czosnek. Dorzucić
mięso i zalać
bulionem, tak, by lekko zakrywał
mięso. Dusić krótko, aż składniki będą miękkie i wrzucić
jarmuż. Poczekać chwilę, aż listki zmiękną. Zagęścić sos
mąką rozmieszaną ze
śmietanką (gdyby sos nie gęstniał, dodać więcej
mąki), doprawić i posypać
natką pietruszki.