ßßß Cookit - przepis na Pasta fagioli

Pasta fagioli

nazwa

Wykonanie

Dziś gęsta i pożywna zupa fasolowa we włoskim stylu. Czas jej przygotowania znacznie skrócimy, jeśli użyjemy fasoli z puszki; polecam też dodać do niej inne ulubione warzywa. Gotową koniecznie posypmy parmezanem. Smacznego:)
ok. 2 litrów domowego bulionu drobiowego,
2 puszki fasoli (może być mniej),
2 marchewki,
ćwierć selera,
2 małe pietruszki,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
ugotowany drobny makaron,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, tymianek, oregano
kilka łyżek natki pietruszki i startego parmezanu do posypania gotowej zupy
Włoszczyznę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na małej ilości tłuszczu (czosnek wrzucić na końcu), zalać całość bulionem, doprawić. Gotować do miękkości warzyw - pod koniec gotowania wrzucić fasolę (jej ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę) i koncentrat. Pogotować jeszcze 5 minut. Do miseczek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą. Gotowe danie posypać natką pietruszki i parmezanem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/12/pasta-fagioli.html