ßßß
 
            
         Inspiruje mnie wiele przepisów kuchni włoskiej i uwielbiam programy kulinarne gotujących Włochów. Ostatnio przypomniałam sobie kilka odcinków Kitchen Boss, gdzie Buddy Valastro przygotował między innymi sycylijski makaron z bakłażanem. Od razu postanowiłam stworzyć swoją wersję tego prostego, smacznego dania. Idealne na szybki, bezmięsny obiad. Smacznego:) na 2-3 porcje:mały bakłażan,puszka pomidorów,opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego,3 ząbki czosnku,duża cebula,opcjonalnie kilka dużych pieczarek (w oryginalnym przepisie nie ma tego składnika),pół pęczka świeżej bazylii,kilka łyżek natki pietruszki,ok. 400 g makaronu (u mnie razowe świderki)starty parmezan i/lub ricotta do posypania gotowego dania,przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, ew. słodka papryka3/4 bakłażana pokroić w kostkę, pozostałą część w plastry (wcześniej można posolić warzywo, by pozbyć się goryczki). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć wraz z plasterkami pieczarek na małej ilości tłuszczu, po kilku minutach zalać całość pomidorami (gdyby płynu było za mało, można dolać trochę wody lub bulionu). Doprawić i dusić całość ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać posiekane zioła. W tym czasie na osobnej patelni usmażyć plastry bakłażana (można je tez usmażyć w panierce z bułki tartej) i ugotować makaron. Sos połączyć z ugotowanym makaronem, na wierzchu każdej porcji ułożyć plastry bakłażana, posypać całość serem.
Inspiruje mnie wiele przepisów kuchni włoskiej i uwielbiam programy kulinarne gotujących Włochów. Ostatnio przypomniałam sobie kilka odcinków Kitchen Boss, gdzie Buddy Valastro przygotował między innymi sycylijski makaron z bakłażanem. Od razu postanowiłam stworzyć swoją wersję tego prostego, smacznego dania. Idealne na szybki, bezmięsny obiad. Smacznego:) na 2-3 porcje:mały bakłażan,puszka pomidorów,opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego,3 ząbki czosnku,duża cebula,opcjonalnie kilka dużych pieczarek (w oryginalnym przepisie nie ma tego składnika),pół pęczka świeżej bazylii,kilka łyżek natki pietruszki,ok. 400 g makaronu (u mnie razowe świderki)starty parmezan i/lub ricotta do posypania gotowego dania,przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, ew. słodka papryka3/4 bakłażana pokroić w kostkę, pozostałą część w plastry (wcześniej można posolić warzywo, by pozbyć się goryczki). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć wraz z plasterkami pieczarek na małej ilości tłuszczu, po kilku minutach zalać całość pomidorami (gdyby płynu było za mało, można dolać trochę wody lub bulionu). Doprawić i dusić całość ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać posiekane zioła. W tym czasie na osobnej patelni usmażyć plastry bakłażana (można je tez usmażyć w panierce z bułki tartej) i ugotować makaron. Sos połączyć z ugotowanym makaronem, na wierzchu każdej porcji ułożyć plastry bakłażana, posypać całość serem.