ßßß
 
            
         Szaro, buro, mokro. Człapię przez kałuże i błocko. I nie chce mi się nic... Chyba nie wybudziłam się jeszcze z zimowego snu;) Niedzielna próba wyruszenia na spacer zakończyła się... przy bramie osiedla;) Zwyciężyła wizja wygodnego łóżka, ciepłego koca, kubka z latte i filmowego maratonu. A na obiad coś z resztek: kilka pieczarek, samotna cebula, porcja mielonego mięsa, pół opakowania razowego makaronu, skrawek koziego sera...Składniki:1/2 opakowania razowego makaronuporcja mielonego mięsa1 cebula2 ząbki czosnkukilka pieczarekoliwa z oliweksól, pieprz, suszony czosnek, bazylia, oregano, tymianek, przyprawa do mielonego mięsa, suszona natka pietruszkiCebulę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i obrać, a następnie pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić pieczarki, cebulę i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Dusić do miękkości. Na drugiej patelni podsmażyć mięso (doprawić je wedle uznania - ja zawsze do mielonego mięsa dodaję np. suszoną pietruszkę).Wymieszać pieczarki z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem.Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Wymieszać na patelni z mięsem i pieczarkami. Potrzymać przez chwilę na małym ogniu. Doprawić suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Posypać (obficie) startym kozim serem.I w zasadzie nasze danie jest już gotowe...A gotowe danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec. Jeśli komuś się oczywiście chce. Mi się nie chciało - wyjadałam makaron prosto z patelni:)Miłego wieczoru!B.
Szaro, buro, mokro. Człapię przez kałuże i błocko. I nie chce mi się nic... Chyba nie wybudziłam się jeszcze z zimowego snu;) Niedzielna próba wyruszenia na spacer zakończyła się... przy bramie osiedla;) Zwyciężyła wizja wygodnego łóżka, ciepłego koca, kubka z latte i filmowego maratonu. A na obiad coś z resztek: kilka pieczarek, samotna cebula, porcja mielonego mięsa, pół opakowania razowego makaronu, skrawek koziego sera...Składniki:1/2 opakowania razowego makaronuporcja mielonego mięsa1 cebula2 ząbki czosnkukilka pieczarekoliwa z oliweksól, pieprz, suszony czosnek, bazylia, oregano, tymianek, przyprawa do mielonego mięsa, suszona natka pietruszkiCebulę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i obrać, a następnie pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić pieczarki, cebulę i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Dusić do miękkości. Na drugiej patelni podsmażyć mięso (doprawić je wedle uznania - ja zawsze do mielonego mięsa dodaję np. suszoną pietruszkę).Wymieszać pieczarki z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem.Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Wymieszać na patelni z mięsem i pieczarkami. Potrzymać przez chwilę na małym ogniu. Doprawić suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Posypać (obficie) startym kozim serem.I w zasadzie nasze danie jest już gotowe...A gotowe danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec. Jeśli komuś się oczywiście chce. Mi się nie chciało - wyjadałam makaron prosto z patelni:)Miłego wieczoru!B.