Wykonanie
            
Ostatnio mam trochę mniej czasu na gotowanie - w takich sytuacjach zazwyczaj przyrządzam szybki sos, który 
mogę podać z 
makaronem lub 
ryżem. Z resztek 
wędliny i 
pieczarek wymyśliłam banalnie proste danie z moim ulubionym 
sosem pomidorowo-
śmietanowym. Dodatek 
śmietanki jest tu opcjonalny, jeśli zdecydujemy się na wersję czysto 
pomidorową, do jej przygotowania warto użyć domowego 
bulionu. Smacznego:) dla 2 - 3 osób:ok. szklanki posiekanej w kostkę 
szynki,ok. 200-250 g 
pieczarek,
cebula,2-3 ząbki 
czosnku,mały słoiczek 
koncentratu pomidorowego,ok. 1/2 - 3/4 szklanki 
śmietanki kremówki (może być też 18%) - lub do smaku,
sól, 
pieprz, 
bazylia, 
oregano, 
tymianek, posiekana 
natka pietruszkistarty 
parmezan,
makaron do podania
Pieczarki pokroić w plasterki, 
cebulę i 
czosnek drobno posiekać. Składniki przesmażyć, dodać 
szynkę, po kilku minutach zalać wszystko koncentratem i 
śmietanką, doprawić do smaku. Mieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Danie podawać z 
makaronem posypane 
natką pietruszki i startym 
parmezanem.