ßßß
 
            
         Makaron conchiglioni ( duże muszle) nazywany bywa również Jumbo Shelles . Idealnie nadaje się do nadziewania. Zazwyczaj nadziewam je farszem serowym, szpinakowym lub mięsnym. Jednak dziś naszła mnie ochota na farsz pieczarkowy z ricottą. Farsz jest puszysty i kremowy, a muszelki po zapieczeniu lekkie i delikatne.Składniki:20 sztuk makaronu conchiglionipo 25 dag sera ricotta i pieczarek6 dag szynki2 małe cebulepo pół czerwonej i żółtej paprykipół szklanki tartego parmezanuoliwa z oliwek3 łyżki posiekanej i natki pietruszkisól, pieprzSos:2 puszki pomidorów w zalewie2 ząbki czosnkusól, pieprzoreganobazyliaWykonanie:Makaron ugotować al dente z odrobiną oleju. Odcedzić i ułożyć na ściereczce. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz szynkę i smażyć 4 minuty. Dodać pokrojone w małą kostkę pieczarki i smażyć aż woda odparuje. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, natkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem.Pomidory zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziać farszem, ułożyć w naczyniu, posypać tartym parmezanem i zapiekać 20 min. w 180 stopniach.
Makaron conchiglioni ( duże muszle) nazywany bywa również Jumbo Shelles . Idealnie nadaje się do nadziewania. Zazwyczaj nadziewam je farszem serowym, szpinakowym lub mięsnym. Jednak dziś naszła mnie ochota na farsz pieczarkowy z ricottą. Farsz jest puszysty i kremowy, a muszelki po zapieczeniu lekkie i delikatne.Składniki:20 sztuk makaronu conchiglionipo 25 dag sera ricotta i pieczarek6 dag szynki2 małe cebulepo pół czerwonej i żółtej paprykipół szklanki tartego parmezanuoliwa z oliwek3 łyżki posiekanej i natki pietruszkisól, pieprzSos:2 puszki pomidorów w zalewie2 ząbki czosnkusól, pieprzoreganobazyliaWykonanie:Makaron ugotować al dente z odrobiną oleju. Odcedzić i ułożyć na ściereczce. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz szynkę i smażyć 4 minuty. Dodać pokrojone w małą kostkę pieczarki i smażyć aż woda odparuje. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, natkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem.Pomidory zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziać farszem, ułożyć w naczyniu, posypać tartym parmezanem i zapiekać 20 min. w 180 stopniach.