Wykonanie
Odkrycie chimichurri zawdzięczam naszemu dobremu przyjacielowi z Kanady - Jurkowi S. To on podczas ostatniej naszej rozmowy zachwalał ten sos i namawiał na jego zrobienie. Chimichurri jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego
mięsa w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej. Może być używany zarówno jako dodatek do grillowania
mięsa lub jako marynata do
steków i np
kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam
bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne! Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do
makaronu. Przepis ze strony Simply Recipes

składniki1 szklanka świeżej
natki pietruszki, bez łodyg ,3-4 ząbki
czosnku2 łyżki świeżych liści
oregano (może 2 łyżeczki
suszonego oregano)1/2 szklanki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu z czerwonego lub
białego wina1 łyżeczka
soli morskiej1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1/4 łyżeczki
płatków chiliprzygotowanieDrobno posiekać
natkę pietruszki,
oregano i
czosnku (najwygodniej w blenderze). Umieścić w małej misce.Wymieszać z
oliwą z oliwek,
octem,
solą,
pieprzem i
płatkami chili. Doprawić do smaku.Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej. W lodówce można przechowywać dzień lub dwa. Smacznego!


