Wykonanie
            Odkrycie chimichurri zawdzięczam naszemu dobremu przyjacielowi z Kanady - Jurkowi S. To on podczas ostatniej naszej rozmowy zachwalał ten sos i namawiał na jego zrobienie. Chimichurri jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego 
mięsa w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej. Może być używany zarówno jako dodatek do grillowania 
mięsa lub jako marynata do 
steków i np 
kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam 
bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne! Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do 
makaronu. Przepis ze strony Simply Recipes

składniki1 szklanka świeżej 
natki pietruszki, bez łodyg ,3-4 ząbki 
czosnku2 łyżki świeżych liści 
oregano (może 2 łyżeczki 
suszonego oregano)1/2 szklanki 
oliwy z oliwek2 łyżki 
octu z czerwonego lub 
białego wina1 łyżeczka 
soli morskiej1/4 łyżeczki świeżo zmielonego 
czarnego pieprzu1/4 łyżeczki 
płatków chiliprzygotowanieDrobno posiekać 
natkę pietruszki, 
oregano i 
czosnku (najwygodniej w blenderze). Umieścić w małej misce.Wymieszać z 
oliwą z oliwek, 
octem, 
solą, 
pieprzem i 
płatkami chili. Doprawić do smaku.Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej. W lodówce można przechowywać dzień lub dwa. Smacznego!



