Wykonanie
Uff, jak gorąco !!Nie narzekam jednak, nie, nie, lepsze to, niż ta zima pierońska;pJako, że lubię szybkie dania, nieskomplikowane, zwłaszcza teraz w taką pogodę - aż żal stać przy garach...więc tradycyjnie pokażę Wam coś prostego i nie zajmującego czasu.Kiedyś ten
makaron już zdaje się pokazywałam na blogu, nie pamiętam szczerze mówiąc, albo podobny...??Ech, tak czy siak jadamy go od czasu do czasu z Moim pięknym...i nie wiem skąd mam ten "przepis", a żeby było śmieszniej natknęłam się na niego też w książce Ewy Chodakowskiej...no to znów go przygotowałam.Akurat, danie prawie w 5 minut;pPrzygotowanie: max 15 minutKoszt: 8 złSkładniki:
makaron spaghetti na dwie osoby( z pełnego ziarna)5 ząbków
czosnku1
papryczka chillisól morskapieprz czarnynatka pietruszkizioła prowansalskieoliwa z oliwekMakaron gotuję w lekko osolonej wodzie na al dente.W międzyczasie na rozgrzaną
oliwę wrzucam posiekany
czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę, oczywiście bez nasion, no chyba, że lubicie ogień, ja podziękowałam ;)Podsmażam do momentu, aż
czosnek lekko się zarumieni, uważajcie jednak żeby go nie spalić.Odcedzony
makaron wkładam na powrót do garnka, do niego wlewam
oliwę z
czosnkiem i papryczką, mieszam dokładnie, żeby
oliwa oblepiła
makaron. Do całości dodaję posiekaną
natkę pietruszki, dosalam, dopieprzam (cóż za słownictwo ;p), posypuję
ziołami ...i jem!!Smacznego!!
...a dla ochłody
kawa mrożona, tradycyjnie ;)