ßßß Cookit - przepis na spaghetti aglio e olio, czyli obiad jak u Ewy ...

spaghetti aglio e olio, czyli obiad jak u Ewy ...

nazwa

Wykonanie

Uff, jak gorąco !!
Nie narzekam jednak, nie, nie, lepsze to, niż ta zima pierońska;p
Jako, że lubię szybkie dania, nieskomplikowane, zwłaszcza teraz w taką pogodę - aż żal stać przy garach...więc tradycyjnie pokażę Wam coś prostego i nie zajmującego czasu.
Kiedyś ten makaron już zdaje się pokazywałam na blogu, nie pamiętam szczerze mówiąc, albo podobny...??
Ech, tak czy siak jadamy go od czasu do czasu z Moim pięknym...i nie wiem skąd mam ten "przepis", a żeby było śmieszniej natknęłam się na niego też w książce Ewy Chodakowskiej...no to znów go przygotowałam.
Akurat, danie prawie w 5 minut;p
Przygotowanie: max 15 minut
Koszt: 8 zł
Składniki:
makaron spaghetti na dwie osoby
( z pełnego ziarna)
5 ząbków czosnku
1 papryczka chilli
sól morska
pieprz czarny
natka pietruszki
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie na al dente.
W międzyczasie na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę, oczywiście bez nasion, no chyba, że lubicie ogień, ja podziękowałam ;)
Podsmażam do momentu, aż czosnek lekko się zarumieni, uważajcie jednak żeby go nie spalić.
Odcedzony makaron wkładam na powrót do garnka, do niego wlewam oliwę z czosnkiem i papryczką, mieszam dokładnie, żeby oliwa oblepiła makaron. Do całości dodaję posiekaną natkę pietruszki, dosalam, dopieprzam (cóż za słownictwo ;p), posypuję ziołami ...i jem!!
Smacznego!!
...a dla ochłody kawa mrożona, tradycyjnie ;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/06/spaghetti-aglio-e-olio-czyli-obiad-jak.html