ßßß
składniki : na 1 porcję150 g spaghetti,gruba sól morska,3-4 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,1 gruby ząbek czosnku lub 2 mniejsze, obrane ze skórki i cienko pokrojone wzdłuż, na wiórki,1 suszone chili lub spora szczypta płatków chili,świeżo posiekana natka pietruszkiWykonanie :Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić ją, a potem włożyć spaghetti. Na mniej więcej 3 minuty przed ugotowaniem makaronu wlać na patelnię oliwę i włożyć pokrojony czosnek, pokruszoną suszoną paprykę i podsmażać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Gdy czosnek stanie się lekko złotawy (co nastąpi bardzo szybko), dodać dwie łyżki wody z gotującego się makaronu, rozprowadzić dokładniedokładnie drewnianą łyżką i zgasić ogień. Wylać na ugotowany makaron i starannie wymieszać, żeby cały był otoczony czosnkowo-paprykowym sosem. Posypać z wierzchu grubą morską solą oraz szczyptą posiekanej natki pietruszki.