ßßß Cookit - przepis na Spaghetti aglio olio peperoncino

Spaghetti aglio olio peperoncino

nazwa

Wykonanie

czyli spaghetti z oliwą, czosnkiem i chili. Pięknie brzmi w oryginale-prawda?
Biegam, karmię Leona co 2 godziny, zajmuję się Tosią, która teraz szczególnie potrzebuje uwagi więc takie przepisy są dla mnie jak znalazł – nie dość, że proste, szybkie to smaczne. Biegam więc, gotuję i sama się dziwię, że w biegu nadążam pstryknąć fotkę i zrobić wpis. Trochę mi szkoda, że tak szybko – bo może zdjęcia mogłyby być lepsze – ale trudno. Może komuś się przyda to moje spisywanie i próbowanie przepisów – każdym komentarzem się cieszę jak małe dziecko
Przepis pochodzi z książki „Lato w kuchni przez okrągły rok” Nigelli Lawson.
składniki : na 1 porcję
150 g spaghetti,
gruba sól morska,
3-4 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,
1 gruby ząbek czosnku lub 2 mniejsze, obrane ze skórki i cienko pokrojone wzdłuż, na wiórki,
1 suszone chili lub spora szczypta płatków chili,
świeżo posiekana natka pietruszki
Wykonanie :
Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić ją, a potem włożyć spaghetti. Na mniej więcej 3 minuty przed ugotowaniem makaronu wlać na patelnię oliwę i włożyć pokrojony czosnek, pokruszoną suszoną paprykę i podsmażać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Gdy czosnek stanie się lekko złotawy (co nastąpi bardzo szybko), dodać dwie łyżki wody z gotującego się makaronu, rozprowadzić dokładniedokładnie drewnianą łyżką i zgasić ogień. Wylać na ugotowany makaron i starannie wymieszać, żeby cały był otoczony czosnkowo-paprykowym sosem. Posypać z wierzchu grubą morską solą oraz szczyptą posiekanej natki pietruszki.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=743