Wykonanie
czyli spaghetti z
oliwą,
czosnkiem i
chili. Pięknie brzmi w oryginale-prawda?Biegam, karmię Leona co 2 godziny, zajmuję się Tosią, która teraz szczególnie potrzebuje uwagi więc takie przepisy są dla mnie jak znalazł – nie dość, że proste, szybkie to smaczne. Biegam więc, gotuję i sama się dziwię, że w biegu nadążam pstryknąć fotkę i zrobić wpis. Trochę mi szkoda, że tak szybko – bo może zdjęcia mogłyby być lepsze – ale trudno. Może komuś się przyda to moje spisywanie i próbowanie przepisów – każdym komentarzem się cieszę jak małe dzieckoPrzepis pochodzi z książki „Lato w kuchni przez okrągły rok” Nigelli Lawson.
składniki : na 1 porcję150 g spaghetti,gruba
sól morska,3-4 łyżek
oliwy z pierwszego tłoczenia,1 gruby ząbek
czosnku lub 2 mniejsze, obrane ze skórki i cienko pokrojone wzdłuż, na wiórki,1 suszone
chili lub spora szczypta
płatków chili,świeżo posiekana
natka pietruszkiWykonanie :Nastawić
wodę na
makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić ją, a
potem włożyć spaghetti. Na mniej więcej 3 minuty przed ugotowaniem
makaronu wlać na patelnię
oliwę i włożyć pokrojony
czosnek, pokruszoną suszoną
paprykę i podsmażać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Gdy
czosnek stanie się lekko złotawy (co nastąpi bardzo szybko), dodać dwie łyżki
wody z gotującego się
makaronu, rozprowadzić dokładniedokładnie drewnianą łyżką i zgasić ogień. Wylać na ugotowany
makaron i starannie wymieszać, żeby cały był otoczony
czosnkowo-
paprykowym sosem. Posypać z wierzchu grubą
morską solą oraz szczyptą posiekanej
natki pietruszki.