Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam Wam efekt wspólnego gotowania z
Kasią i Izą . U nich możecie obejrzeć niby te same a pewnie lekko inne wersje tego samego dania. Przepis podała
Kasia. Serdecznie zapraszam.
Makaron Penne All'AmatricianaPorcja na 4 osoby:300
makaronu penne u mnie farfalle120 g pancetty lub wędzonego,
surowego boczku, pokrojonego w grubą kostkę2
cebule pokrojone na niezbyt cienkie półkrążki2 ząbki
czosnku, posiekane2 puszki krojonych
pomidorów1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka grubo mielonego
pieprzu czarnego1 łyżeczka
płatków chili80-100 g tartego
parmezanu4 łyżki
oliwy z oliwektrochę posiekanej
natki pietruszkiMakaron ugotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka i polewamy
oliwą. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kostki pancetty, podsmażamy na średnim ogniu, aż staną się "nieprzezroczyste". Dodajemy pokrojone
cebule i
czosnek. Smażymy razem, często mieszając ok. 5-10 minut, aż
cebulka będzie miękka i lekko podduszona. Dodajemy
pomidory,
sól,
pieprz,
płatki chilli i gotujemy aż sos się zredukuje, ok. 10-15 minut. Do sosu dodajemy
makaron, mieszamy. Posypujemy
parmezanem i
natką.