ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: farfalle/penne all'amatriciana

Moja Kuchnia: farfalle/penne all'amatriciana

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam Wam efekt wspólnego gotowania z Kasią i Izą . U nich możecie obejrzeć niby te same a pewnie lekko inne wersje tego samego dania. Przepis podała Kasia. Serdecznie zapraszam.
Makaron Penne All'Amatriciana
Porcja na 4 osoby:
300 makaronu penne u mnie farfalle
120 g pancetty lub wędzonego, surowego boczku, pokrojonego w grubą kostkę
2 cebule pokrojone na niezbyt cienkie półkrążki
2 ząbki czosnku, posiekane
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka płatków chili
80-100 g tartego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
trochę posiekanej natki pietruszki
Makaron ugotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka i polewamy oliwą. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kostki pancetty, podsmażamy na średnim ogniu, aż staną się "nieprzezroczyste". Dodajemy pokrojone cebule i czosnek. Smażymy razem, często mieszając ok. 5-10 minut, aż cebulka będzie miękka i lekko podduszona. Dodajemy pomidory, sól, pieprz, płatki chilli i gotujemy aż sos się zredukuje, ok. 10-15 minut. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Posypujemy parmezanem i natką.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2013/01/penne-allamatriciana.html