ßßß Cookit - przepis na Gnocchi po sorentyďż˝sku, czyli z pomidorami i mozzarellďż˝. Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi po sorenty�sku, czyli z pomidorami i mozzarell�. Gnocchi alla sorrentina

nazwa

Wykonanie

Gnocchi alla sorrentina to jedno z typowych dań kuchni neapolitańskiej. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się ono z przepięknie położonego miasta Sorrento. Połączenie delikatnych kluseczek gnocchi z prostym sosem pomidorowym oraz serem jest niezwykle udane, danie jest szybkie i łatwe do przygotowania, a przy tym pożywne i niezwykle smaczne. Na tym polega właśnie uroda włoskiej kuchni - kilka prostych składników najlepszej jakości pozwala stworzyć danie zdolne zauroczyć największego smakosza. Przepis wg. L'oro in tavola .
500 g gnocchi
1 cebula - obrana, drobno posiekana
2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 puszka pomidorów pelati
1 kulka sera mozzarella - startego na tarce (duże oczka)
1/3 szklanki drobno startego parmezanu
ew. szczypta chili / peperoncino w płatkach, jeśli sos ma być trochę pikantny
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
garść świeżych listków bazylii - porwanych w mniejsze kawałki
oliwa z oliwek do smażenia
1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos: w dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę z czosnkiem, aż będzie szklista. Następnie dodajemy pomidory z puszki (wraz z zalewą). Jeśli używamy pomidorów w całości, rozdrabniamy je. Dodajemy chili i czarny pieprz. gotujemy sos na małym ogniu, aż trochę odparuje i zgęstnieje, ok. 3-5 minut.
3. Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi, starta mozzarellę, parmezan i porwane listki bazylii. Mieszamy.
Danie można również przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać dodatkowym serem i zapiec (w ten sposób możemy je także odgrzewać).
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/09/Gnocchi-po-sorentynsku-czyli-z-pomidorami-i.html