Wykonanie
Gnocchi alla sorrentina to jedno z typowych dań kuchni neapolitańskiej. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się ono z przepięknie położonego miasta Sorrento. Połączenie delikatnych kluseczek gnocchi z prostym
sosem pomidorowym oraz
serem jest niezwykle udane, danie jest szybkie i łatwe do przygotowania, a przy tym pożywne i niezwykle smaczne. Na tym polega właśnie uroda włoskiej kuchni - kilka prostych składników najlepszej jakości pozwala stworzyć danie zdolne zauroczyć największego smakosza. Przepis wg. L'oro in tavola .
500 g gnocchi1
cebula - obrana, drobno posiekana2 ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane1 puszka
pomidorów pelati1 kulka
sera mozzarella - startego na tarce (duże oczka)1/3 szklanki drobno startego
parmezanuew. szczypta
chili / peperoncino w płatkach, jeśli sos ma być trochę pikantny
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smakugarść świeżych listków
bazylii - porwanych w mniejsze kawałki
oliwa z oliwek do smażenia1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.2. W międzyczasie przygotowujemy sos: w dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy
cebulę z
czosnkiem, aż będzie szklista. Następnie dodajemy
pomidory z puszki (wraz z zalewą). Jeśli używamy
pomidorów w całości, rozdrabniamy je. Dodajemy
chili i
czarny pieprz. gotujemy sos na małym ogniu, aż trochę odparuje i zgęstnieje, ok. 3-5 minut.3. Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi, starta
mozzarellę,
parmezan i porwane listki
bazylii. Mieszamy.Danie można również przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać dodatkowym
serem i zapiec (w ten sposób możemy je także odgrzewać).