Wykonanie
Danie obłędne w smaku i super szybkie w przygotowaniu. Łatwo dostępne składniki. Chyba jedna z lepszych potraw jakie ostatnio ugotowałam. Korzystajcie dopóki jest jeszcze sezon na
dynię. Bardzo polecam 🙂SKŁADNIKI / 2 porcje
kasza bulgur, 120 g
pestki dyni, 2 łyżki
dynia, 200 g
oliwa z
suszonych pomidorówboczek surowy, 100 g
cebula, 1 mała
czosnek, 3 ząbki
suszone pomidory, 4-5 szt.
sól, świeżo mielony
czarny pieprz,
chiliświeża
natka pietruszkiparmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę ugotować w osolonej
wodze, a następnie odcedzić.Na suchej patelni uprażyć pestki.
Dynię obrać, środek wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę, przyprawić
solą, a następnie smażyć na średnim ogniu na
oliwie. Przełożyć na talerz.
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na tej samej patelni. Pod koniec dodać
cebulę pokrojoną w piórka i
czosnek w plasterki.Kiedy całość będzie ładnie zarumieniona dodać
pomidory pokrojone w paseczki. Dołożyć pozostałe składniki. Przyprawić i dokładnie wymieszać.Przełożyć na talerze. Posypać
natką pietruszki,
parmezanem i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.