Wykonanie
Pyszny
makaron ze
szpinakiem,
pieczarkami i
suszonymi pomidorami, po prostu miłość od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam jarskie
makarony, które dosłownie można zrobić na poczekaniu.
Makaron ze
szpinakiem jest właśnie takim daniem, prostym, szybkim w przygotowaniu i bardzo smacznym.
Makaron zdecydowanie króluje w mojej kuchni, więc zawsze mam potrzebne składniki, aby ugotować taki szybki obiad. Dzisiaj użyłam nawet
mrożonego szpinaku, który zawsze mam w lodówce. Miałam też tagliatelle pełnożytnie, w sam raz do
szpinaku.
Suszone pomidory,
pieczarki,
czosnek… no i jak tu nie lubić takiego
makaronu!
Składniki:4 porcje250 g mrożononego
szpinaku250 g
pieczarek1 mała
cebula2 ząbki
czosnku5
pomidorów suszonych1 łyżka
oliwy do smażenia2 kopiaste łyżki creme fraiche4 łyżki
wodysól do smaku½ łyżeczki
czarnego pieprzu grubozmielonego200 g tagliatelle, waga sucha2 łyżki startego
parmezanu2 łyżki uprazonych pestek
dyniiWykonanie:Obierz i pokrój
cebulę w kostkę, a
czosnek w talarki. Podsmaż na
oleju po czym dodaj pokrojone w talarki
pieczarki i
suszone pomidory. Smaż aż
grzyby puszczą sok. Przełóż do naczynia.Na tej samej patelni odparuj
mrożony szpinak,
posól, dodaj creme fraiche i
wodę, zamieszaj i zagotuj, a następnie dodaj resztę warzyw.Ugotuj
makaron al dente, odcedź i wymieszaj ze
szpinakowym sosem.Gotowy
makaron ze
szpinakiem posyp
parmezanem i
pestkami dynii.Polecane przepisyBurgery ze
szpinaku i quinoaTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniuPasta z przepysznym sosemOrientalne lasagneWarzywne lasagne ze
szpinakiem i
feta