ßßß
Makaron ze szpinakiem jest właśnie takim daniem, prostym, szybkim w przygotowaniu i bardzo smacznym.Makaron zdecydowanie króluje w mojej kuchni, więc zawsze mam potrzebne składniki, aby ugotować taki szybki obiad. Dzisiaj użyłam nawet mrożonego szpinaku, który zawsze mam w lodówce. Miałam też tagliatelle pełnożytnie, w sam raz do szpinaku. Suszone pomidory, pieczarki, czosnek… no i jak tu nie lubić takiego makaronu!
Składniki:4 porcje250 g mrożononego szpinaku250 g pieczarek1 mała cebula2 ząbki czosnku5 pomidorów suszonych1 łyżka oliwy do smażenia2 kopiaste łyżki creme fraiche4 łyżki wodysól do smaku½ łyżeczki czarnego pieprzu grubozmielonego200 g tagliatelle, waga sucha2 łyżki startego parmezanu2 łyżki uprazonych pestek dyniiWykonanie:Obierz i pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w talarki. Podsmaż na oleju po czym dodaj pokrojone w talarki pieczarki i suszone pomidory. Smaż aż grzyby puszczą sok. Przełóż do naczynia.Na tej samej patelni odparuj mrożony szpinak, posól, dodaj creme fraiche i wodę, zamieszaj i zagotuj, a następnie dodaj resztę warzyw.Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj ze szpinakowym sosem.Gotowy makaron ze szpinakiem posyp parmezanem i pestkami dynii.Polecane przepisyBurgery ze szpinaku i quinoaTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniuPasta z przepysznym sosemOrientalne lasagneWarzywne lasagne ze szpinakiem i feta