Wykonanie
Nie wiem skąd u mnie miłość do kuchni włoskiej. To miłość zupełnie nowa, odkryta może pare lat temu. Jest jednak wyjątkowo silna. Zawsze, gdy nie mam konkretnego pomysłu na obiad, kończy się na
makaronie z jakimś szybkim i pysznym sosem. Wersja na dziś jest z dodatkiem moich ulubionych,
suszonych pomidorów :)porcja dla 2 osób
160g
makaronu typu tagliatelle ( u mnie tagliatelle z
czosnkiem niedźwiedzim)200g
pieczarekduża
pierś z kurczaka6
suszonych pomidorów z
pestkami dyni z
oleju100ml
śmietany 12%czarny pieprzsól himalajska
oliwa z oliwekparmezanPierś kurczaka i
pieczarki umyj i osusz.
Kurczaka pokrój w drobną kostkę, a
pieczarki w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzej
oliwę, dodaj
pieczarki i podsmażaj ok. 7 minut na wolnym ogniu. Gdy
pieczarki lekko się zrumienią, dodaj
kurczaka i podsmażaj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. W tym czasie pokrój
pomidory w cienkie plasterki i ugotuj
makaron w dużej ilości lekko osolonej
wody, tak aby był al dente. Gdy
mięso będzie już gotowe, wyłącz ogień. Na patelnię wlej
śmietankę, cały czas mieszając. Następnie dodaj
makaron ( nie przelewaj go zimną
wodą) i
suszone pomidory. Całość wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Przypraw świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Na koniec posyp danie świeżo startym
parmezanem.Smacznego :)