ßßß
Składniki (2 porcje):250 g makaronu1 pierś z kurczaka6 pieczarek200 g śmietany 18 %100 g sera Gorgonzola2 łyżki parmezanu1 ząbek czosnkuoliwa z oliwek - do smażenia2 pomidorki suszone, w oleju1 łyżka posiekanej szałwii, świeżejsól, pieprz kolorowy - do smaku
Zagotować wodę na makron. W międzyczasie pierś z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie, a następnie zawinąć w folię aluminiową.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę przesmażyć. Dodać Gorgonzolę i mieszać dopóki ser nie zacznie się rozpuszczać, wówczas wlać śmietanę. Mieszać, rozpuszczając ser. Doprawić solą i pieprzem, gdy sos zgęstnieje dodać parmezan i szałwię.Makaron wymieszać z gotowym sosem i przełożyć na talerze. Pierś pokroić w plastry i ułożyć na makaronie w towarzystwie suszonego pomidora.Smacznego :-)