Wykonanie
Co może być pyszniejszego i do zrobienia w niecałe pół godzinki od makaronu??? :-) I to jeszcze jakiego
makaronu - w mocno
serowym sosie z gorgonzolą, w towarzystwie
pieczarek i grillowanej (smażonej)
piersi kurczaka. Całości dopełnia delikatna
śmietana, aromaty
szałwii i cudowny suszony
pomidor :-D
Składniki (2 porcje):250 g
makaronu1
pierś z kurczaka6
pieczarek200 g
śmietany 18 %100 g
sera Gorgonzola2 łyżki
parmezanu1 ząbek
czosnkuoliwa z oliwek - do smażenia2
pomidorki suszone, w
oleju1 łyżka posiekanej
szałwii, świeżej
sól,
pieprz kolorowy - do smaku
Zagotować
wodę na makron. W międzyczasie
pierś z kurczaka oprószyć
solą i
pieprzem, usmażyć na
oliwie, a następnie zawinąć w folię aluminiową.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na
oliwie, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę przesmażyć. Dodać Gorgonzolę i mieszać dopóki
ser nie zacznie się rozpuszczać, wówczas wlać
śmietanę. Mieszać, rozpuszczając
ser. Doprawić
solą i
pieprzem, gdy sos zgęstnieje dodać
parmezan i
szałwię.
Makaron wymieszać z gotowym sosem i przełożyć na talerze. Pierś pokroić w plastry i ułożyć na
makaronie w towarzystwie
suszonego pomidora.Smacznego :-)