Wykonanie
Wspaniałe, włoskie wakacje dobiegły końca. Tak to bywa, że co dobre szybko się kończy. Wracam do Was naładowana pozytywną energią i z mnóstwem pomysłów na włoskie specjały :) Na początek prosta i szybka w przygotowaniu potrawa -
makaron z
pieczarkami,
szynką i
parmezanem (pasta con funghi, prosciutto e parmigiano reggiano). Bez zbędnych udziwnień - klasyka kuchni włoskiej.porcja dla dwóch osób
200g
makaronu o dowolnym kształcie ( ja użyłam4 plastry prosciutto crudo5 dużych
pieczarek50g
parmezanuoliwapieprz czarnyPieczarki umyj, pokrój w plastry, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości
oliwy.
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej
wody, tak aby był al dente. Gdy
pieczarki lekko się zarumienią, dodaj prosciutto pokrojone na mniejsze kawałki i podsmażaj na wolnym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodaj ugotowany
makaron, całość wymieszaj dokładnie. Gotowe danie przełóż na talerz, przypraw świeżo mielonym,
czarnym pieprzem i
parmezanem. Podawaj ciepłe.Smacznego :)