ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania20 minut
Makaron z kurczakiem i szpinakiemPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania20 minutSkładniki200 g filetów z piersi z kurczaka(gotowany lub surowy)2 garści szpinaku4 szt. pieczarek(średniej wielkości)1/2 szt. cebuli5 szt. suszonych pomidorów w zalewie2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki soli(do smaku)1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(do smaku)200 g makaronu(pappardelle, spaghetti, tagliatelle)2 łyżki parmezanuPorcje: porcjeSposób przygotowaniaWstawić na gaz posoloną wodę na makaron. Jeśli używamy kurczaka surowego należy go pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć i przełożyć do miski. Jeśli używamy kurczaka gotowanego wcześniej należy go jedynie pokroić w kostkę i dodać na późniejszym etapie.Pieczarki pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, usmażyć pieczarki na złoto - brązowy kolor (pieczarki nie mogą się tłoczyć na patelni bo się nie usmażą a uduszą).Do pieczarek dodać pokrojoną kostkę cebulkę i podsmażyć, następnie dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Całość podsmażyć około 5 minut. W tym czasie należy zacząć gotować makaron (u mnie makaron z dodatkiem papryczki piri piri czyli ostry).Na patelnię dodajemy pokrojone w paski pomidorki z zalewy a następnie dodajemy szpinak. Całość smażymy około 5 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany lub wyciśnięty czosnek, sól i pieprz, można dodać ostrej papryczki do smaku.Odlewamy makaron i dodajemy go na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 5 minut.Przed podaniem makaron posypać parmezanem.Share this Recipe