Wykonanie
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania20 minut
Makaron z
kurczakiem i
szpinakiemPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania20 minutSkładniki200 g filetów z
piersi z kurczaka(gotowany lub surowy)2 garści
szpinaku4 szt.
pieczarek(średniej wielkości)1/2 szt.
cebuli5 szt.
suszonych pomidorów w zalewie2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
soli(do smaku)1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu(do smaku)200 g
makaronu(pappardelle, spaghetti, tagliatelle)2 łyżki
parmezanuPorcje: porcjeSposób przygotowaniaWstawić na gaz posoloną
wodę na
makaron. Jeśli używamy
kurczaka surowego należy go pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć i przełożyć do miski. Jeśli używamy
kurczaka gotowanego wcześniej należy go jedynie pokroić w kostkę i dodać na późniejszym etapie.
Pieczarki pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, usmażyć
pieczarki na złoto - brązowy kolor (
pieczarki nie mogą się tłoczyć na patelni bo się nie usmażą a uduszą).Do
pieczarek dodać pokrojoną kostkę
cebulkę i podsmażyć, następnie dodać przygotowanego wcześniej
kurczaka. Całość podsmażyć około 5 minut. W tym czasie należy zacząć gotować
makaron (u mnie
makaron z dodatkiem papryczki
piri piri czyli ostry).Na patelnię dodajemy pokrojone w paski
pomidorki z zalewy a następnie dodajemy
szpinak. Całość smażymy około 5 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany lub wyciśnięty
czosnek,
sól i
pieprz, można dodać
ostrej papryczki do smaku.Odlewamy
makaron i dodajemy go na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 5 minut.Przed podaniem
makaron posypać
parmezanem.Share this Recipe